otvaranje festivala

Tunel Grič postao tajnim 'prolazom' u svijet animiranog filma

05.06.2017 u 15:59

Bionic
Reading

Kao uvod u Animafest, koji počinje večeras u zagrebačkom kinu Europa, u Galeriji Šira otvorena je retrospektivna izložba radova studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti (ALU) nastalih u proteklih pet godina, dok je Tunel Grič postao mjesto gdje će posjetitelji moći 'uroniti' u svijet proširene animacije.

Predstavljeni radovi nastali su u različitim tehnikama, od klasične i lutka animacije, preko 2D i 3D kompjutorske animacije do slikanja na staklu ili papiru, a pokazuju širok raspon različitih svjetonazora današnjih studenata. 'Izložba ne donosi izbor najboljeg iz posljednjih osamnaest godina, koliko postoji Odsjek za animirani film i nove medije, nego nastoji pokazati što se događa u sadašnjem trenutku, u jednom studentskom ciklusu', rekao je Milan Trenc, predstojnik Katedre za animirani film i nove medije ALU. Po njegovim riječima, u osnovi tog odsjeka utkana je tradicija Zagrebačke škole crtanog filma, pa studenti od početka savladavaju pravila klasične animacije, s papirom i olovkom u ruci, no isto tako uče kako za film nije važno samo da dobro izgleda, već i ono o čemu govori. Dekan ALU Aleksandar Battista Ilić rekao je da studenti Akademije nastavljaju dobar posao duge i nadaleko poznate zagrebačke tradicije na području animiranog filma. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja.

Na 27. Animafestu prikazuje se preko 300 filmova
Na 27. Animafestu prikazuje se preko 300 filmova

Proširena animacija u tunelu ispod Gornjeg grada  

U Tunelu Grič, u blizini Art parka, tijekom festivala moći će se razgledati izložbe i instalacije proširene animacije. Slikar i redatelj Marko Tadić na izložbi 'Side View' predstavlja instalacije, kombinaciju kolaža, crteža i nađenim materijala, kojima 'stvara nove prostore lutanja unutar kratkih filmskih narativa'. 'Koristeći se tehnikom stop frame animacije, Tadić vrlo nježnim pomakom balansira na granici između različitih medija', ističe se u najavi. Tadić instalacije izrađuje kao kutije te ih postavlja u prostoru poput maketa, filmovi su smješteni u drvene instalacije i stvaraju svojevrsnu novu zvučnu instalaciju kad se zvukovi svih pet filmova spoje u jedan, zajednički soundtrack.

Na istom mjestu izložene su i instalacije proširene animacije 'Bioscope' Maartena Isaäka De Heera koji je tijekom godine dana,  nacrtao, obojio i animirao sve dijelove svoje velike slike, u stilu Pietera Bruegela i Hieronymusa Boscha. Njegov rad prikazuje gomilu gnomova koji teroriziraju razna mala, bezopasna stvorenja, na pokretnoj slici koja oživi kada uz nju netko prođe.Ta se tehnika zove lentikularni tisak, a primjenjuje se u 3D-razglednicama i jednostavnim okretnim slikama.

Za Tunel Grič je priređen i program 'Animacija i VR', izbor filmova u okruženju virtualne stvarnosti u produkciji Google Spotlight Story. Prikazat će se 'Pearl' oskarovca Patricka Osborna, 'Saturnz Barz' benda Gorillaz, i 'Minotaur' Munroa Fergusona.

Trailer za animirani film 'Pearl' oskarovca Patricka Osborna Autor: YouTube

Ovogodišnji, 27. Svjetski festival animiranog filma održat će se do 10. lipnja na skoro dvadeset lokacija u Zagrebu. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, uz bogati popratni program, izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, projekcija na otvorenom.