350 filmova na repertoaru

Animafest Zagreb predstavio bogat program, domaće autore i međunarodne goste

31.05.2017 u 14:57

Bionic
Reading

U KIC klubu održana je konferencija za medije povodom početka 27. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2017. koji se ove godine održava od 5. do 10. lipnja. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano 350 filmova, uz brojna popratna događanja. Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije.

Članove žirija i  goste, hrvatske filmove u međunarodnim konkurencijama i detalje programa u kinima te na otvorenom predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić, predstavnik Ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba i član Vijeća Animafesta Nikola Stojadinović, direktorica marketinga Zagrebačke banke Vanja Vaniček te autori filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma i Studentskog natjecanja Animafesta 2017. Petra Balekić, Chintis Lundgren i Božidar Trkulja.

Daniel Šuljić naveo je kako će u žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma biti vrhunska imena svjetske animacije: Michaela Pavlátová, češka redateljica animiranih filmova nominirana za Oscara za film Riječi, riječi, riječi (1992) koji je nagrađen i na Animafestu te profesorica animacije na praškoj FAMU, školi dobitnici Nagrade za najbolju školu animacije Animafesta 2017; Rosto, nizozemski redatelj, glazbenik, vizualni umjetnik i strip-autor kojemu Animafest 2017 priređuje retrospektivu u programu Majstori animacije i koji će u Zagrebu održati jedan od svojih rijetkih masterclassova; Amid Amidi, pokretač i glavni urednik portala Cartoon Brew – središnjeg informativnog medija za animirani film u svijetu; Nobuaki Doi – kritičar i kurator animacije, ravnatelj festivala New Chitose Airport International Animation Festival; te Marko Tadić, redatelj animiranih filmova i likovni umjetnik, hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, stoji u priopćenju.

U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma su Natalia Lukinykh, kritičarka i profesorica animacije koja je za Obiteljski program odabrala izbor adaptacija ruskih bajki; Ben Mitchell, redatelj animiranih filmova, strip-autor te izvršni urednik portala Skwigly (Mitchell će moderirati i panel o suvremenoj animaciji te predstaviti knjigu); Simon Bogojević Narath, redatelj, videoumjetnik, autor stripova te profesor animacije koji će na Animafestu predstaviti i svoj novi strip.

  • +11
27. Animafest Zagreb Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Žiri za Studentsko i Hrvatsko natjecanje objedinjen je te ga čine: jedan od najistaknutijih španjolskih animatora Alberto Vázquez, redatelj i strip-autor, višestruki dobitnik španjolske nacionalne nagrade Goya čiji se novi film Decorado prikazuje u Velikom natjecanju kratkometražnog filma; Jana Jakoubek, umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala stripa Fumetto u Luzernu u suradnji s kojim Animafest 2017 priređuje izložbu interaktivnog stripa motion comics u galeriji ULUPUH; te Sandra Malenica, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin i selektorica festivala VAFI.