dvoranA Blagoje Bersa

Tri vrhunska koncerta u nastavku Zagreb Jazz Festivala

20.11.2019 u 14:49

Bionic
Reading

Jedanaesto izdanje Zagreb Jazz Festivala nastavlja se s tri vrhunska jazz koncerta koja će se održati 22., 24. i 25. studenoga u dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Festival Jazzg se vratio i u nastavku ovogodišnjeg, 11. izdanja u Zagreb dovodi najbolje od recentnog svjetskog jazza.

U petak, 22. studenoga, nastupaju Vijay Iyer i Wadada Leo Smith, 24. studenoga Aaron Diehl Trio, a 25. studenoga Omer Avital i njegov kvintet Qantar, a sva tri koncerta održat će se u koncertnog dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji s početkom u 19.30 sati.

Vijay Iyer je slavni američki glazbenik indijskog porijekla koji je diplomirao i matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale. Doktorirao je tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur 'Genius' i redovni je professor na Harvardu. Proglašen je jednim od 50 najutjecajnijih Indijaca na svijetu.

Prošle je godine proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, a u Zagrebu će nastupiti zajedno s legendarnim trubačem Leom Wadada Smithom, jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba.

Pijanist Aaron Diehl smatra se jednim od najboljih interpreta 'Velike američke pjesmarice' - izvodio je skladbe Georgea Gershwina s newyorškom i losangeleskom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa. New York Times ga opisuje kao pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima.

Vijay Iyer i Wadada Leo Smith Izvor: Društvene mreže

Među mnogim novim talentiranim izraelskim glazbenicima na svjetskoj jazz sceni, kontrabasist i skladatelj Omer Avital se posebno izdvaja. Nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom, već godinama živi i radi u New Yorku, a u Hrvatskoj je već nastupao s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen. Na njegovom glazbenom putovanju provest će nas kroz sve ono što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala.

Zagreb Jazz Festival ove godine obilježava 15 godina postojanja, osnovan je 2005., a unatoč četvorogodišnjoj pauzi, festival je ostao zapamćen jer je u Zagreb doveo glazbene ikone 20. stoljeća poput Sonnyja Rollinsa, Ornettea Colemana ili Waynea Shortera.