Novi albumi

Tri-četiri albuma do potpune zrelosti: Faye Webster, Sheer Mag i Schoolboy Q ubijaju

08.03.2024 u 17:27

Bionic
Reading

Petak je dan za Tjedni džuboks, rubriku u kojoj se osvrćemo na nekoliko albuma koji su nam u proteklom tjednu zapeli za uho

Ovog smo tjedna preslušali tri odlična albuma mladih i ne toliko mladih Amerikanaca koji su svjetlo dana ugledali prošlog petka. Naravno, za objektivniji uvid trebat će ih preslušati još mnogo puta, no za prvi je dojam tjedan dana sasvim dovoljno. Naši ovotjedni favoriti su kantautorica Faye Webster, rock bend Sheer Mag i reper Schoolboy Q.

Faye Webster - Underdressed at the Symphony (Secretly Canadian)

Dvadesetšestogodišnja Faye Webster nakon trogodišnje stanke vratila se s novim, petim albumom. Nastavak je to impresivnog niza izdanja koji traje već 10 godina, još otkako je bila srednjoškolka. U rodnoj joj je Atlanti trap tada bio na vrhuncu i njezini su prvi koraci išli u tom smjeru, no s godinama se uspješno opredijelila za alt-country zvuk, što joj je donijelo, između ostaloga, mjesto na godišnjoj listi pozera Baracka Obame te gomilu slušatelja.

Izvor: Društvene mreže

Premda bi njegov naslov mogao navesti na pogrešan trag, 'Underdressed at the Symphony' nije priča o socijalnoj anksioznosti, već se radi o nošenju s prekidom ljubavne veze, ali kantautorica mladalačkoj tragediji ne pristupa s gorčinom à la Aleksandra Prijović, nego s iznimnom nježnošću, nastojeći se uhvatiti za lijepe stvari iz propale veze. Vrhunac albuma su gostovanje u pjesmi 'Lego Ring' princa bubblegum trapa Lil Yachtyja i njezina prijatelja iz djetinjstva, izvođača koji se prošle godine 'uozbiljio' objavivši album inspiriran zvukom benda Tame Impala, kao i jednoipolminutna, uz pomoć autotunea otpjevana 'Feeling Good Today'.

Sheer Mag - Playing Favorites (Third Man)

U danas standardnih nešto manje od 40 minuta trajanja izdanja filadelfijska četvorka gazi sve pred sobom. Stari zagrebački znanci, koji su u Močvari davne 2015. godine - tada kao bend bez albuma i sviračkog umijeća - pokazali potencijal za stvaranje kaosa, danas su etablirani sastav na etiketi Jacka Whitea. Već su tada najavili velike stvari alternativnim hit singlom 'Fan The Flames', distorziranom himnom protiv gentrifikacije s melodijom posuđenom od The Jackson 5, čija je nasljednica 'Moonstruck' najbolja pjesma albuma.

Izvor: Društvene mreže

Tim su smjerom, na veselje svih prisutnih u popularnom klubu, nastavili bez osvrtanja. Karizmatična Tina Halladay i dalje urla dok trojica momaka sviraju kao da su vremenskim strojem stigli iz sedamdesetih, a tako i izgledaju. Ipak, njihov treći album 'Playing Favorites' posjeduje bogatiju paletu zvukova i žanrova - ima izleta u disco i country, ali bez napuštanja osnova zacrtanih prije desetak godina. Preostaje samo da ih u hrvatsku metropolu opet dovede netko od agilnijih koncertnih organizatora, možda nas povedu u revoluciju.

Schoolboy Q - Blue Lips (TDE / Interscope)

Poznat kao Schoolboy Q, Quincy Matthew Hanley rođen je 1986. godine u njemačkom Wiesbadenu, odnosno u američkoj vojnoj bazi, u kojoj su njegovi roditelji vojnici tada bili smješteni. Nakon razvoda roditelja, ovaj military brat se s majkom skrasio u južnom Los Angelesu, igralištu bandi Cripsa i Bloodsa, što je uvelike usmjerilo njegov život. Međutim uz pomoć glazbe i američkog nogometa uspio je preživjeti i dostići zvjezdane trenutke, poput megahita 'Collard Greens', ali je čitavo vrijeme bio u sjeni Kendricka Lamara, repera nagrađenog Pulitzerovom nagradom.

Izvor: Društvene mreže

Svojim šestim albumom 'Blue Lips' konačno se otarasio usporedbi s vjerojatno najvećim živućim reperom, s kojim je nekada činio grupu Black Hippy. U gotovo sat vremena tog izdanja, vjerojatno nastalim u pauzama između igranja golfa, 'školarac' Q mijenja stilove i žanrove kao da je klinac željan dokazivanja, a ne čovjek na pragu četrdesete godine, što je doba u kojoj većini velikana ponestaje inspiracije, pod uvjetom da su doživjeli repersku duboku starost. Zna lagano, zna baciti banger poput 'Yeern 101', a sjajan je u suradnjama poput 'Pop' s repericom Rico Nasty.