PITAMO VAS

Pearl Jam su najnovije tehno babaroge: Treba li zabraniti mobitele na koncertima?

05.03.2024 u 16:00

Bionic
Reading

Uoči izlaska novog albuma Pearl Jama, ovaj megapopularni bend organizirao je slušaonice za najvatrenije fanove, a na njima zabranio upotrebu mobitela. Ovo je otvorilo raspravu koja traje već desetljeće te publiku, ali i izvođače, generalno dijeli na bumere i one mlađe, sklonije prihvaćanju tekovina vremena. Zato vas pitamo: možete li i vi ostaviti svoj uređaj na sat, dva ili tri i prepustiti se glazbi?

Titani alternativnog rocka Pearl Jam u travnju izdaju dugo očekivani dvanaesti studijski album 'Dark Matter', a tim povodom organizirali su nekoliko okupljanja svoje moćne baze fanova. Na njima odabrani obožavatelji imaju priliku poslušati novi album te se družiti s Eddiejem Vedderom i članovima benda. U Londonu će se 21. ožujka održati središnje okupljanje fanova za Europu, a bend je još u siječnju u Los Angelesu najavio da je na tim druženjima zabranjena upotreba mobilnih telefona.

Imajući u vidu tvrdoglavu antiestablišmentsku politiku Pearl Jama, koji se već desetljećima bori protiv upliva velikih igrača glazbene i medijske industrije na njihov rad i odnos s publikom, potpuno je logično da bend što duže želi zadržati novu glazbu pod staklenim zvonom. Ipak, uz razinu penetracije mobitela u sve aspekte života, koju više nije moguće ignorirati, mlađim generacijama nikako nije jasno zbog čega bi netko svojim fanovima uskratio mogućnost čuvanja uspomene na druženje s njima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sky News

Ovaj potez Veddera i ekipe podsjetio je i na druge glazbenike koji njurgaju protiv mobitela. Najsvježiji je slučaj Boba Dylana, a on je prošle godine tijekom kratke europske turneje proveo hatišerif o zabrani mobilnih telefona na svojim koncertima. Čak je 2019. prekinuo koncert u Beču dok osiguranje po njegovoj naredbi iz dvorane nije izbacilo čovjeka koji ga je fotografirao te ga time iritirao.

Po sličnom ekstremizmu u kontroli ponašanja publike ozloglašen je i kalifornijski bend Tool, a koji ljudima također naplaćuje enormno skupe ulaznice za koncerte i pritom im zabranjuje da svoje iskustvo zabilježe na prijenosnim uređajima. Publiku su zbog mobitela gnjavile i dive kao što su Beyonce, Madonna i Adele, a potonja je s koncerta otjerala ženu koja je snimala cijeli njezin nastup mobitelom montiranim na stalak.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Music Buzz

Neki su glazbenici, međutim, otišli korak dalje te su, po uzoru na popularne komičare kao što su Chris Rock, Kevin Hart i Amy Schumer, sklopili partnerstvo s popularnim startupom Yondr. Njihov inovativni proizvod – futrola u kojoj se mobiteli zaključavaju tijekom nekog događaja – među prvima je prigrlio Jack White te je na koncertima čak i izgovarao njihov slogan 'isključite se s mobitela i uključite u život'. Sličan potez poduzeli su ultrapopularni kostimirani švedski metalci Ghost, pa su na koncertima imali i označene zone u koje možete prošetati u slučaju da morate obaviti hitan telefonski poziv. Najluđi je ipak bio primjer pokojnog Princea jer je 2013. protjerao mobitele s koncerta iako mu je glavni sponzor turneje bio – Samsung.

Od svih ovih događaja proteklo je, međutim, nekoliko godina ili čak desetljeće, mobiteli su na koncertima postali dio inventara, a u međuvremenu smo imali i pandemiju, pa se danas malo tko usuđuje bilo što propisivati ili zabranjivati publici. Tim više je ova gesta Pearl Jama pomalo neočekivana i nagovještava da bi se mogla proširiti i na njihovu predstojeću svjetsku turneju. Zato vas pitamo za vaše mišljenje o ovoj temi u anketi u nastavku.