OD 6. DO 9. RUJNA

Treći i najveći: Muu u Sigetuu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.09.2012 15:32
  • Objavljeno 08.09.2012 u 15:32
MUU u SIGETUU

MUU u SIGETUU

Izvor: Promo fotografije / Autor: muu

Najrašireniji i najveći Muzej ulične umjetnosti u Zagreb dovodi neke od najvažnijih svjetskih uličnih umjetnika, mijenja lica gradskih ulica te spektakularnom instalacijom od recikliranog drveta ROBOTS upozorava na važnost recikliranja i očuvanja prirodnih resursa i zaštite okoliša

Prvi rujanski tjedan u Zagrebu obilježava treće i do sada najveće i najrasprostranjenije izdanje Muzeja ulične umjetnosti. Nakon dosadašnjih akcija u Branimirovoj ulici i Dugavama, ovogodišnji MUU dešava se u Sigetu od 6. do 9. rujna kada će zidove tog novozagrebačkog kvarta zaposjesti grupa različitih pripadnika svjetske street art scene predvođena njenom istinskom zvijezdom, španjolskim umjetnikom ESCIFOM.

Osim ovog iznimno tajnovitog autora karakterističnog crteža s političkim, socijalnim i revolucionarnim porukama čiji su murali osvanuli u gradovima diljem svijeta, Siget će svojim radovima obogatiti i u svjetsku mapu street arta upisati humoru i veselom crtežu vičan Britanac Malarky, belgijski majstor Isaac Cordal najpoznatiji po radu na specifičnim, politički osviještenim scenografijama smještenim u gradsku sredinu, mladi talijanski umjetnik sjajnog stila i svijetle budućnosti Agostino Iacurci, njegova jednako mlada i perspektivna kolegica iz Srbije Emaemaema, te jedan od najcjenjenijih umjetnika iz regije – ESH, bosanskohercegovački nagrađivani multitalent brze ruke čiji divovski tigar-ćilim krasi zid jedne dugavljanske zgrade. Internacionalnoj grupi umjetnika pridružiti će se i pripadnici male ali plodne i svakog dana sve veće domaće zajednice umjetnika koji uz platno štuju i koriste ulicu kako bi što direktnije i brže putem svojih radova i poruka komunicirali s okolinom: Sretan Bor, Ninjatiger i Pekmezmed.

Nekoliko dana prije nego što se miris svježe boje proširi Sigetom s radom će pred HDLU-om, popularnije zvanom Džamijom, započeti britanski umjetnički kolektiv ROBOTS poznat po svojim divovskim skulpturama, velikim robotima ili bićima iz mašte rađenim od isključivo recikliranog drva, odbačenog drvnog materijala ili starog namještaja. Sam izgled skulpture ovisi o materijalu koji im je na raspolaganju, odnosno svaki je rad poseban jer se slaže posebno za mjesto na kojem izlažu. Zagrebačka će skulptura biti načinjena od domaćeg otpadnog materijala te će upozoravati na važnost recikliranja i očuvanja prirodnih resursa i zaštite okoliša. Kolektiv ROBOTS prvi u nizu izložbi koje HDLU i MUU planiraju zajednički realizirati u naredne tri godine, a podržali su ga Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Paralelno s akcijom MUU u SUGETUU u gradskim će se četvrtima Trešnjevka, Maksimir, Donji grad, Gornji grad, Peščenica, Susedgrad i Črnomerec realizirati LICE S PLAKATA - još jedan kolaboracijski projekt Muzeja ulične umjetnosti, ovoga puta u suradnji s kulturnim centrima i sljedećim domaćim umjetnicima: ArtuDitu, Stipanom Tadićem, Vanjom Trobić, Mironom Milićem i OKO. LICE S PLAKATA pokušati će putem radova, odnosno autoportreta ovih mladih i uspješnih umjetnika reagirati na prisutnost reklamne industrije u našim životima, koja je zbog različitih čimbenika prisutnija u svakodnevnom životu građana Grada Zagreba nego što je to umjetnost. Javne površine prekrivene su jumbo plakatima koji prenose različite marketinške poruke, a muzeji i galerije uglavnom zjape prazni. Kupuje se sve i svašta, ali umjetnost rijetko. LICE S PLAKATA želi pronaći način kako približiti umjetnost široj javnosti, upozoriti na anonimnost hrvatskih umjetnika naspram raznih starleta i lažnih celebrityja i marginalizaciju mladih umjetnika na domaćem tržištu umjetnina gdje se još uvijek kupuju i promoviraju uglavnom stariji umjetnici dok njihove mlađe kolege vrlo teško dobivaju podršku kulturnih institucija i pojedinaca.

Svečano otvorenje MUU-a u SIGETUU bit će u nedjelju u 18.00 sati kada će se moći razgledati svi radovi u tom kvartu. Veliki tulum povodom otvorenja MUUzeja održat će se u 20 sati ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi