s naglaskom na sigurnost sudionika i posjetitelja

Tradicionalni Krčki sajam - Lovrečeva održat će se od 8. do 10. kolovoza

06.08.2021 u 22:34

Bionic
Reading

Tradicionalna kulturna i turistička manifestacija Krčki sajam - Lovrečeva održat će se i ove godine, od 8. do 10. kolovoza, u 497. izdanju, a program je koncipiran s naglaskom na sigurnost sudionika i posjetitelja, izvijestila je u petak Turistička zajednica Grada Krka

Sajam će se održati u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka i Grada Krka te udruga i partnera. Osnovni je cilj manifestacije, koja se prvi put održala 1524. godine, omogućiti susrete i trgovanje lokalnim tradicijskim proizvodima i rukotvorinama uz predstavljanje kulturne baštine grada i otoka Krka.

Program je ove godine koncipiran, u skladu s nužnošću održavanja sigurnosti sudionika i posjetitelja, tako da posjetitelji šetnjom gradom dobiju dojam o Krku kakav je bio u srednjovjekovno i renesansno doba te dožive lokalnu kulturu i tradiciju.

Na središnjoj lokaciji, Tru Kamplin oživit će se krčka povijest iz razdoblja krčkih knezova Frankopana. Sudjelovat će gosti, Frankopanska straža Grobnik, udruga Zrinsko-Frankopani iz Drivenika i Bakarskom straža 1948 te polaznici Dramskog studija Frankopan i članovi Streličarskog kluba Maura Kal. Na trgu će se izložiti viteška srednjovjekovna oprema, održavat će se kraći igrokazi i skečevi, viteške borbe, radionice s djecom, prikaz viteških vještina i znanja.

Otvaranje sajma će, u skladu s aktualnim uvjetima, biti simbolično i bez glazbenog programa, najavila je TZ Grada Krka.

Sajam tradicionalnih i etno proizvoda odvijat će se na pet lokaciju u Krku.

Prva i najstarija regata tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana, Krčka jedra, održat će se od 13. do 15. kolovoza. Regata Krčka jedra prvi put je održana 1998. godine, idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba 'Plav' iz Krka.

Regata je s vremenom prerasla u trodnevno događanje s bogatim sportskim, zabavnim i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorstvo otoka Krka. Tijekom tri dana manifestacije ovog kolovoza posjetitelji će moći pogledati atraktivnu izložbu fotografija pomorskih motiva i istražiti bogatu gastronomsku ponudu jela na bazi ribe u krčkim ugostiteljskim objektima.

Edukativni dio programa održat će se 13. kolovoza u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, smještenom u srcu krčke starogradske jezgre. Centar se sastoji od muzeološkog postava brodarstva, brodogradnje i ribarstva na području otoka Krka, te izdvojene radionice Željka Skomeršića, višestruko nagrađivanog maketara brodova, kolekcionara i velikog zaljubljenika u pomorstvo i more. Zabavni program manifestacije ove će se godine održati u vidu promenadnih nastupa, a nakon prošlogodišnje pauze, drugog dana manifestacije, uoči blagdana Vele Gospe, održat će se atraktivan Noćni ples barki - noćno jedrenje tradicijskih barki uz glazbeno poetski recital, koji će izvesti Antun i Petromil Stašić.

Središnje događanje, regatno jedrenje tradicijskih barki održat će se tradicionalno na blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, a start je točno u podne.