SKULPTURE LJUBOMIRA STAHOVA

Totemi, putnici i fantastične životinje u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 02.08.2017 15:49
  • Objavljeno 02.08.2017 u 08:25
'Zakrpana', dovršeno 2017., krom

'Zakrpana', dovršeno 2017., krom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranić

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 2. kolovoza do 17. rujna može se pogledati izložba kiparskih radova uglednog hrvatskog suvremenog umjetnika Ljubomira Stahova, nastalih od 1981. do 2017.

Prije je Ljubomir Stahov na samostalnim i skupnim izložbama izlagao i slike i skulpture od kojih će se neke ponovno  vidjeti i u Umjetničkom paviljonu. Ipak, ovo je prvi put da se njegov kiparski opus cjelovito sagledava.

Stahov u svom ateljeu 2015.

Stahov u svom ateljeu 2015.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić/PIXSELL

Stahov je, inače, na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, nakon srednjoškolskog obrazovanja u Sarajevu, diplomirao 1974. i na njoj, po završetku Majstorske radionice Krste Hegedušića i Ljube Ivančića, radio kao profesor slikarstva sve do umirovljenja 2014. Javnosti je stoga svakako poznatiji po slikama, crtežima i grafikama, ali je trodimenzionalna dijela oblikovao, kako u katalogu izložbe napominje njezin autor, likovni kritičar Milan Bešlić, 'intenzivno i u plodnoj produkciji' te u kontinuitetu kroz posljednja četiri desetljeća.

  • +4
  • +1

Izbor kiparskih radova Ljubomira Stahova

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Umjetnički paviljon u Zagrebu

'Iz ovoga se može zaključiti da je interes slikara za kiparstvo i velik i snažan, štoviše, po stvaralačkoj radoznalosti zamalo je odnio prevagu u korist kipara. Ipak, kao što vrijeme i djelo najzornije pokazuju, taj je interes ujednačen pa kipar nije potisnuo slikara, a niti u obrnutom smjeru nije primijećena radikalnija promjena. Prije bi se moglo ustvrditi da je među njima uspostavljena plodna suradnja po načelu recipročnosti', objašnjava Bešlić.

  • +7
  • +4

Otvaranje izložbe 'Stahov - skulpture'

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kiparski opus Ljubomira Stahova, kao njegov opus uopće, prilično je raznolik, izrađen u željezu, bronci i nehrđajućem čeliku. Osobito se ističu njegove uspravne, vertikalne forme.

'One kao simboli i znakovi predstavljaju umjetnikov vlastiti svijet oblika, izgrađen na obličjima zoološkog i floralnog podrijetla, ali i od brojnih ekspresivnih fantastičnih životinjskih oblika u keramici i terakoti koji su nastajali u novije vrijeme u kontekstu daljnjih istraživanja bioloških procesa i animalističkih studija', objašnjava kustosica Umjetničkog paviljona Aneta Barišić dodajući da se na izložbi 'Stahov - skulpture' mogu vidjeti upravo oni radovi koji čine okosnicu umjetnikova opusa - totemi, putnici i organski oblici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!