OBROVAC NA KVADRAT

Tamara Obrovac u Laubi otvara izložbu slika svoga oca Ivana Obrovca

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2019 10:16
  • Objavljeno 07.02.2019 u 10:16
Obrovac na kvadrat

Obrovac na kvadrat

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

U povodu otvorenja izložbe 'Pantoskopije' Ivana Obrovca, Kuća za ljude i umjetnost Lauba najavljuje jedinstveni glazbeno-vizualni performans po nazivom 'Obrovac na kvadrat', u kojemu će predstavljanje umjetnosti jednog od najvećih suvremenih slikara istarskog poluotoka 7. veljače uveličati nastup njegove kćeri, pulske etno-jazz glazbenice Tamare Obrovac

Izložba 'Pantoskopije' predstavit će tridesetak radova Ivana Obrovca koji su nastali u posljednjih petnaest godina. O njegovom umjetničkom radu govorit će kustosica Leonida Kovač.

'Ivan Obrovac ne slika ono što je vidljivo, već slikanjem, koje ovdje jest dodirujući susret tvari što se utjelovljuju u pojavnosti prozirućih polja boje i zasijecajućih grafizama, daje osjetiti neperceptibilni, no paradoksalno temeljni medij koji postoji s onu stranu vidljivoga. Taj bazični medij je vrijeme samo, spoznatljivo jedino posredstvom činjenice smrtnosti tijela', ističe se u najavi.

'Tamara', Ivan Obrovac

'Tamara', Ivan Obrovac

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Izložba je realizirana u suradnji s Gradskom Galerijom Labin, a ostaje otvorena do 20. veljače.

Otvorenje će uveličati jedinstveni glazbeno-vizualni performans koji se sastoji od glazbene izvedbe Tamare Obrovac i Transhistria quarteta uz video-projekcije umjetničkih radova Ivana Obrovca u režiji Matije Debeljuha.

Ivan Obrovac (1937.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta. Pionir u likovnoj pedagogiji, Obrovac je smatran utemeljiteljem pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna. Za svoj rad nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja. Uz predani pedagoški rad, tehnološka i teoretska istraživanja na području likovne umjetnosti, izlagao je na više od 40 skupnih te petnaestak samostalnih izložbi.

Ivan Obrovac

Ivan Obrovac

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac (1962.) jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na Hrvatskoj glazbenoj sceni, a zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, u nekoliko je posljednjih godina stekla i veliku popularnost. Uz internacionalnu koncertnu aktivnost sklada glazbu za balet, kazalište i film.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!