29. TRAVNJA

Svjetski dan plesa uz poruke Julia Bocce i Maje Bezjak

22.04.2010 u 16:06

Bionic
Reading

Svjetski dan plesa i ove će se godine tradicionalno obilježiti 29. travnja, te će se na taj dan s ciljem promicanja plesne umjetnosti poslati međunarodna poruka argentinskog plesača i koreografa Julia Bocce te u Hrvatskoj poruka primabalerine Maje Bezjak, priopćeno je danas iz Hrvatskog centra ITI (International Theatre Institute).

U ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan plesa argentinskog koreografa Julia Bocce ističe se kako ples ljudima daje zadovoljstvo, čini ih slobodnima i tješi zbog njihove nemogućnosti da lete poput ptica. 'Ples nas približava nebu, onom svetom i onom beskonačnom', poručuje Bocca.

Hrvatsku poruku napisala je ove godine primabalerina Maja Bezjak koja poziva svu djecu i mlade da se pridruže plesačima čiji je 'svijet još uvijek pun ljepota i jednostavnih radosti, koji, veličanstven u svojoj neposrednosti i trajanju, pokretom izražava govor duše'.

Na dan 29. travnja, u spomen na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta, podsjeća se javnost na univerzalnost plesa koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Taj je dan za obilježavanje Svjetskog dana plesa još 1982. odabrao i ustanovio Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI-u.

Među autorima poruka do sada su bili i Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr.

Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999, kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i općeprihvaćenim događajem.

Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja plesne poruke po Hrvatskoj. Čita se međunarodna i nacionalna poruka. Ovu potonju pisala su istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca, Snježane Abramović i Almire Osmanović.