na Brdu filmova

Svečano otvoren 24. Motovun Film Festival

26.07.2022 u 22:11

Bionic
Reading

Prikazivanjem filma iranskoga redatelja Panaha Panahija 'Put pod noge', koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, na glavnom motovunskom trgu u utorak navečer svečano je otvoren ovogodišnji Motovun Film Festival

Tako je po 24. put Motovun Film Festival i ove godine donio najbolje nezavisne filmove iz cijelog svijeta i mnoštvo nagrađenih naslova s najvažnijih svjetskih smotri.

U sklopu tog festivala, do subote, 30. srpnja u glavnom programu bit će prikazano još 18 filmova, a u programu Motovunski kratki - 25. Na festivalu će u glavnom programu biti filmovi nagrađeni u Karlovim Varima, Locarnu, Berlinu, na Sundanceu, filmova koji su stigli s netom završenoga canneskoga festivala.

'Doista ne pamtimo kada smo imali glavni program s toliko nagrađenih naslova. Uz to, trebaju nam ogromna platna, jer su naši ekrani svakim danom sve manji, treba nam i da imamo s kime razgovarati o onome što smo gledali, jer filmovi su rađeni da ih gledamo zajedno. U ovim izazovnim vremenima treba nam zabava do svitanja i bezbrižna ljetna filmska avantura', poručio je direktor Festivala Igor Mirković na otvaranju.

Zamjenica istarskog župana Jessica Aquavita i načelnik općine Motovun Tomislav Pahović istaknuli su kako su kvaliteta programa i projekcija, popratnih programa te dobar odabir gostiju i članova žirija učinili Motovunski filmski festival nezaobilaznim mjestom za sve ljubitelje filmske umjetnosti i kultnom filmskom manifestacijom u Istri, a i šire.

'Zahvaljujući ovom festivalu, ali i ostalim vrhunskim manifestacija Istra je pokazala da može biti kulturna destinacija, čime se mi svakako ponosimo', istaknula je.

Zemlja partner je ove godine Švedska i u tom će programu biti prikazani filmovi: Ingmara Bergmana, Lukasa Moodyssona, Roya Anderssona i Ninje Thyberg. Uz prikaz suvremenih ostvarenja trenutačno najuzbudljivije europske kinematografije, bit će to prilika i za otkrivanje dragulja iz švedske filmske riznice.

U Motovun stižu i dva filma s nagradama ovogodišnjega Pula Film Festivala. Film 'Nosila je rubac črleni' ovogodišnjeg člana motovunskog žirija Gorana Dukića osvojio je nagradu publike te Zlatnu arenu za epizodnu mušku ulogu (Ljubo Zečević), a 'Glava velike ribe' redatelja Arsena Oremovića stiže s priznanjem za najbolju glumicu Lani Barić, koja će se predstaviti i kao redateljica svojega kratkometražnog prvijenca 'Snjeguljica'.

Počasnu nagradu Maverick Motovuna ove godine dobit će beogradski redatelj Goran Marković, čiji su hitovi 'Nacionalna klasa' i 'Majstori, majstori' u ovogodišnjem popratnom programu. Priznanje za više od pola stoljeća djelovanja primit će ugledni asistent kamere Ranko Mitić, koji je snimio više od 300 filmova, a motovunskoj će publici biti predstavljen kultni kratki dokumentarac 'Mala seoska priredba'.

Uz glazbene filmove, publiku očekuje i uobičajeno bogat zabavni program a zadnjeg dana festivala, 30. srpnja najboljima će biti dodijeljene nagrade, među kojima i glavna nagrada festivala Propeler Motovuna i nagrada Motovunski kratki za najbolji kratkometražni film.