nakon 12 godina stanke

Svečano otvorena zagrebačka Kinoteka

22.04.2017 u 22:27

  • +13

Svečano otvorena Kinoteka u Kordunskoj ulici

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Bionic
Reading

Uz projekciju arhivskih snimki Zagreba i špijunskog trilera Alfreda Hitchcocka 'Sjever-sjeverozapad', legendarna zagrebačka Kinoteka u Kordunskoj 1 svečano je otvorena u subotu, nakon 12 godina stanke. Program Kinoteke temeljit će se na oživljavanju onoga što je Kinoteka bila u prošlosti, a posebna pozornost posvetit će se prikazivanju filmskih klasika

Na repertoaru će se također naći dokumentarni filmovi te recentni europski i svjetski filmski naslovi. Bit će tu i programskih iznenađenja poput prikazivanja TV sadržaja u kinu, tzv. binge gledanje serija. Tako će svoje mjesto u Kinoteci pronaći sve generacije – stara i nova publika, susjedi i turisti, ljubitelji art-filmova i filmskih klasika, ali i oni naklonjeni određenim filmskim žanrovima ili autorima.

Svečanom otvorenju u subotu je prethodio cjelodnevni program, otvoren za javnost, a uključivao je projekcije filmskih klasika i brojne popratne sadržaje.

Kinoteka zauzima neizbrisivo mjesto u srcima generacija Zagrepčana, kao i u kronikama zagrebačke kulturne scene, a rado je se prisjećaju svi koji su voljeli dobar film. Tijekom 70-ih i 80-ih Kinoteka je bila jedno od omiljenih okupljališta gradske publike. Bilo je to doba kada je Zagreb bio bogat kinima, a izlasci u mala, kvartovska kina uobičajena zabava i društveni ritual. 

Upravljanje Kinotekom povjereno je Centru za kulturu i film Augusta Cesarca, u kojemu se nadaju da će povratkom jednog od zatvorenih, ali nikad zaboravljenih kina dodatno  obogatiti filmsku ponudu izvan komercijalne distribucije, kao i širu kulturnu ponudu Zagreba, a očuvat će se i izvorna namjena dvorane koja je kao dio stambenog kompleksa u Kordunskoj izgrađena 1939./1940. godine prošloga stoljeća prema nacrtu znamenitog zagrebačkog arhitekta Marijana Haberlea. 

Do planiranog temeljitog preuređenja koje će uslijediti, posjetitelji Kinoteke imat će jedinstvenu priliku gledati vrijedne filmske naslove u izvornom ambijentu kina s retro ugođajem, najavljuju organizatori.