od 22. travnja

Nakon 12 godina legendarna Kinoteka ponovno otvara vrata svim filmofilima

05.04.2017 u 16:56

Bionic
Reading

Cjelodnevnim filmskim programom 22. travnja, nakon dvanaest godina, u Zagrebu u Kordunskoj ulici će se ponovno otvoriti nekad legendarna Kinoteka, čije je preuređenje u tijeku kako bi bila spremna za dan otvorenja

Kinoteka je prestala biti kino dvorana 2005. godine, nakon što je vraćena nekadašnjim vlasnicima, obližnjoj Crkvi sv. Blaža, a u tom su se prostoru uglavnom održavala predavanja ili dječje predstave.

Na inicijativu iz same crkve i u suradnji s Gradom Zagrebom nedavno je odlučeno da će se dvorana vratiti svojoj prvotnoj funkciji, a njome će upravljati Centar za kulturu i film Augusta Cesarca.

Prostor Kinoteke se sada uređuje, bojaju se zidovi i osposobljava projekcijska soba koja je bila najzapuštenija, no veće preuređenje tek bi trebalo uslijediti. Među ostalim treba nabaviti i projektor koji bi bio trajno rješenje za kvalitetne kino projekcije.

Voditelj filmskih programa buduće Kinoteke Bruno Bahunek kaže kako će se poslovanje i program temeljiti na oživljavanju onoga što je Kinoteka bila u prošlosti, kada je naraštajima bila sinonim za mjesto dobrog filma.

'Počet ćemo s prikazivanjem klasika starije i novije filmske povijesti, na programu će biti i dokumentarci, a s vremenom će tu biti i naslovi recentnog i suvremenog filma', rekao je Bahunek za Hinu.

Ističe da Kinoteka neće biti konkurencija drugim kinima sličnog programskog usmjerenja, poput kina Tuškanac, Europa, Dokukina, već će se 'uklopiti i obogatiti kino ponudu'.

'Želimo se uklopiti u izvrsnu filmsku ponudu u Zagrebu i ne znam čime su motivirana promišljanja o tome treba li gradu još jedno art-kino. Cijela kulturna javnost bila je tužna kada su se kina zatvarala, tako da povratak jednog od njih može biti samo nešto dobro', ocijenio je.

'Presretni smo što imamo priliku upravljati prostorom koji je apsolutno komplementaran s ostalim filmskim programima u gradu Zagrebu', rekao je Bahunek, dodavši da su otvoreni za suradnju za sve institucije koje se bave filmom.

Prostor Kinoteke prošli tjedan je sa suradnicima obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na službenim stranicama Grada Zagreba izvješćeno je da se paralelno uz radove na uređenju i dovođenju objekta u funkcionalno tehničko stanje, radi i na izradi projektne dokumentacije za temeljitu rekonstrukciju Kinoteke, što se planira u ovoj godini.