ŠESTO IZDANJE

Što ne smijete propustiti na Subversiveu

04.05.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Tijekom svojeg dvotjednog trajanja 6. Subversive Film Festival donosi dosad vjerojatno najveći i najraznolikiji program, iz kojega izdvajamo događanja koja doista ne bi trebalo propustiti, a takvih je pregršt. Očekuje se da će najveći interes publika pokazati za okrugli stol 'Neispričana povijest SAD-a', na kojemu sudjeluje i poznati redatelj Oliver Stone, a koji večeras možete pratiti u streamu na tportalu

Ove godine Subversive Film Festival – koji se održava od 4. do 18. svibnja u Zagrebu – može se pohvaliti jednim od dosad najzanimljivijih programa, između ostaloga i zato što se napravio iskorak u filmskom dijelu ove manifestacije, kao i zato što je dobio svoju književnu komponentu, dosad nedovoljno naglašenu i objedinjenu. Stoga će tijekom dva festivalska tjedna biti skoro pa nemoguće posjetiti sve što vrijedi vidjeti, pogledati i čuti, pa donosimo nepotpuni prijedlog najzanimljivijeg na šestom Subversiveu, svega onoga što se ne bi smjelo propustiti.

4. svibnja u 20 sati, Kino Europa

Za otvaranje Subversivea izabran je odličan dokumentarni film britanske redateljice Sophie Fiennes (inače sestre slavnog glumca Ralpha), koji se bavi omiljenim gostom festivala i svjetski utjecajnim filozofom Slavojem Žižekom. 'Pervertitov vodič kroz ideologiju' je, kako stoji u najavi, 'zabavan, ironičan i ispunjen sumanutim montažnim idejama', dakle film koji pokazuje i autorski senzibilitet redateljice, a ne služi samo kao još jedna reklama za brand Žižek. Nakon projekcije filma u Kinu Europa slijedi i razgovor sa Sophie Fiennes, koji će voditi Jelena Ostojić.

5. svibnja u 17 sati, Kino Europa

Okrugli stol 'U braku sa švicarcem' najava je intrigantnog dokumentarnog filma Večernjakova dugogodušnjeg novinara i filmskog kritičara Arsena Oremovića, koji se uhvatio u koštac s vrlo aktualnom i potresnom temom domaćeg socijalnog konteksta, a to su krediti u švicarskim francima koji su financijski ruinirali stotine građana Hrvatske. Diskusiju na ovu temu zatvara premijera filma koja je u 19 sati.

5. svibnja u 22.15 sati, Kino Europa

U filmskom programu Subversivea se nesumnjivo ističe film Kena Loacha 'Duh četrdeset i pete', u kojem ovaj poznati socijalno angažirani filmaš, inače i dobitnik Zlatne palme u Cannesu, podsjeća na vrijeme uspostavljanja socijalne države u Velikoj Britaniji nakon završetka Drugog svjetskog rata.

6. svibnja u 18 sati, Kino Europa

Desetepizodna dokumentarna serija 'Neispričana povijest SAD-a' najnoviji je projekt režisera Olivera Stonea, poznatog kao jedan od pravih holivudskih ljevičara, koja svoju premijeru u Hrvatskoj doživljava baš na Subversiveu. Vrhunac će svakako biti Stoneov dolazak u Zagreb, čime ova manifestacija ubraja još jedno globalno poznato ime među svoje goste.

6. svibnja u 19 sati, Kino Grič

Nedavno preminuli francuski filmaš Chris Marker jedan je od giganata svjetske kinematografije, a svi koji to još ne znaju, imaju priliku uživati u velikoj retrospektivi njegovih neuobičajenih filmskih eseja. Markeru je posvećen i okrugli stol na kojem će o njegovu djelu i ogromnom utjecaju govoriti Josip Grozdanić, Marijan Krivak i Ivana Keser.

7. svibnja u 12.30 sati, ZKM

U Zagrebačkom kazalištu mladih bit će centar svih socijalnih, mirovnih i aktivističkih foruma i panela tijekom Subversivea, a među prvima koji se nude jest i diskusija o Europi, dobitnici Nobelove nagrade za mir. Raspravu moderira Phillipe Bourdier, u njoj sudjeluju Lola Schuman, Ela Meh i Mojca Pajnik, a zaključak daje Viviane Gendrot.

8. svibnja u 18 sati, Kino Europa

Najbolji hrvatski povjesničar mlađe generacije Tvrtko Jakovina predstavlja svoje novo djelo 'Kratko stoljeće: XX. stoljeće od Velikog rata do Domovinskog rata' u izdanju Frakture, pa promociju moderira njegov urednik Seid Serdarević. Jakovina se u ovom djelu očito referira na teze britanskog marksističkog povjesničara Erica Hobsbawna, još jednom pokazujući kako suvremena historiografija ne smije ostati zarobljena unutar uskih nacionalnih okvira.

9. svibnja u 20 sati, Kino Europa

'Melodije bijede i pobjede' autorsko-izvođačkog dvojca Boris Dežulović-Predrag Lucić neizbježne su za sve stare ljubitelje Ferala te one koji su već pohodili nastupe ovih satiričara. To je ujedno i dio književne komponente Subversivea, koja nudi i javna čitanja revolucionarne literature i razne druge zanimljivosti.

9. svibnja u 22 sata, Kino Grič

Da se na Subversiveu ne raspravlja isključivo o svjetskim problemima i potencijalnoj komunističkoj revoluciji, pokazuje i ovogodišnja suradnja sa Žednim uhom, koje organizira koncert američkog glazbenika Kena Vandermarka i hrvatskog Drunkboat Orchestra. Jer revolucija bez plesa i nije revolucija koju vrijedi imati, kako bi rekao glavni lik iz 'V for Vendetta'.

10. svibnja u 11 sati, Kino Europa

U suradnji s hrvatskim i flamanskim PEN centrom Subversive predstavlja cjelodnevni program 'Subverzivna književnost', tijekom kojega će se na više panela raspravljati o angažmanu pisaca u prošlosti i danas, ima li književni angažman uopće smisla te koja je pozicija PEN-a u odnosu na angažiranu književnost. O tome govore europski autori, od Austrijanca Karla Markusa Gaussa preko Andreja Nikolaidisa pa sve do Daše Drndić.

11. svibnja u 20 sati, Kino Grič

Subversive ove godine surađuje i s Queer Zagrebom, a među filmskim naslovima koji se prikazuju vjerojatno najviše pažnje izaziva gej fantazija Jamesa Franca, poznatog glumca koji sve više zalazi u režiserske vode. 'Dresscode: koža' je mračna, sadomazohistička posveta filmu 'Cruising' iz 1980. te prikazuje događanja u jednom seks klubu. Francovu jednosatnom filmu prethodi projekcija uratka 'U njihovoj sobi: London' redatelja Travisa Matthewsa.

12. svibnja u 19 sati, Kino Europa

'Utopija Europske unije' veliko je otvaranje diskusijskog dijela ovogodišnjeg festivala, koje moderira pisac Igor Štiks. Na temu Europe i aktualne krize na starom kontinentu govore ugledni grčki ekonomist Yanis Varoufakis, aktivistkinja Susan George i gost iz Italije Franco B. Bifo.

12. do 18. svibnja, Kino Europa

Realno gledajući, svi diskusijski programi koji su u drugom dijelu Subversivea zakazani u Kinu Europa, vrijedni su pažnje. Dovoljno je pogledati listu imena koja će sudjelovati: Oliver Stone, Tariq Ali, Slavoj Žižek, Alexis Tsipras, Erik Wright, Silvia Federici, Chantal Mouffe. Eric Touissantbernard Stiegler, Aleida Guevara te čak i potpredsjednik Bolivije Alvaro Garcia Linera. Stoga je najbolje pogledati online cijeli program 6. Subversive Film Festivala i odlučiti se koga obavezno morate vidjeti.