VODIČ KROZ INTERLIBER

Što nas čeka na najvećem sajmu knjiga

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 04.11.2011 19:40
  • Objavljeno 04.11.2011 u 15:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Interliber, zagrebački Međunarodni sajam knjiga i učila, ove godine se održava od 8. do 13. studenog u prostorima Velesajma. Tportal donosi pregled najzanimljivijih izdanja koje domaći nakladnici spremaju za Interliber

Kao već dugi niz godina, na Interliberu ništa novo u organizacijskom smislu.

Mjesto održavanja je i dalje Zagrebački velesajam, ulaz je i dalje besplatan, međunarodni karakter sajma je formalno potvrđen većinom izlagačima iz okruženja, program je ispunjen događanjima, no teško je izdvojiti neka kao obavezna.

Velikih imena među gostima baš i nema, ali će zato sigurno biti pečenih kobasica i šećerne vate, koje Interliberu redovito daju specifičnu aromu.

Ono što je svake godine na Interliberu novo, taj izuzetak koji potvrđuje pravilo njegove stagnacije, jesu knjige koje za ovaj sajam pripremaju hrvatski izdavači.

Činjenica je da oni zaslužuju jedan bolji i suvremeniji sajam knjiga te da se već godinama njurga o promjenama koje se na Interliberu trebaju dogoditi, ali i da se manje-više nikad ništa ne dogodi.

Zbog toga se u kontekstu Interlibera ponajbolje baviti novim izdanjima koji će domaći nakladnici predstaviti sljedeći tjedan na Velesajmu, a kako bismo vam olakšali orijentaciju kroz taj šumarak knjiga, podijelili smo ih u nekoliko kategorija.

PLANET9 I ELEKTORNIČKE KNJIGE

U šestom paviljonu Zagrebačkog velesajma HT će predstaviti uslugu online knjižare Planet9, a na štandu će biti dostupni različiti uređaji za pristup Planetu9 poput iPada, smatrtphonea, tableta, netbooka te čitača Planet9. Organizirat će i nagradnu igru za posjetitelje koji će moći osvojiti čitač Planet9. Od nagrada, tu su još poklon bonovi za najbrže posjetitelje HT-ovog štanda. Svakoga dana u 18 sati, a vikendom i u 11 sati prvih 20 posjetitelja dobiva poklon bon za kupnju bilo koje elektroničke knjige na Planetu9.

DOMAĆA PROZA

Ivica Đikić svojim je prvim romanom 'Cirkus Columbia' osvojio nagrade i dobio dobre kritike, pa čak i doživio da se njegova priča pretoči u istoimeni film oskarovca Danisa Tanovića. No 'Cirkus Columbia' objavljen je 2003. godine, a od tada se Đikić mnogo više bavio novinarski i uredničkim poslom, nego pisanjem proze.

Zato će biti zanimljivo vidjeti kakav je njegov drugi roman, naslovljen 'Sanjao sam slonove', koji izdaje Naklada Ljevak. Riječ je o štivu koje se tematski naslanja na Đikićevu novinarsku karijeru te se bavi 'kriminalcima, emigrantima, špijunima, državnim odvjetnicima, ratnim zločincima, povratnicima, političarima i slonovima', kako piše na koricama.

Priča se proteže od sedamdesetih do kraja devedesetih godina, odvija se od Frankfurta do Zagreba, a s obzirom na aktualno stanje u državi, 'Sanjao sam slonove' mogao bi izazvati interes šire javnosti.
Oceanmore izdao je novi roman zagrebačkog pisca Ede Popovića, koji se svakim svojim djelom sve više udaljava od kvartovske tematike po kojoj je postao poznat. Nakon odlaska u planine, Popović u romanu 'Lomljenje vjetra' zamišlja hrvatsku budućnost, koja njegovoj mašti neće biti nimalo lijepa. U 2020. godini država je podijeljena na Holding i Zonu; u prvom su malobrojni moćni i bogati, a drugoj svi ostali.

Intrigantan naslov 'Đavli od papira' nosi i drugi roman Zorana Pilića, koji pak izdaje Profil. U pitanju je djelomično satirični roman o zagrebačkoj književnoj sceni, u kojem se na početku ističe da 'događaji i lica u ovoj knjizi pripadaju svijetu mašte i nemaju nikakvih dodirnih točaka sa stvarnim ljudima i događajima'. Što znači da će se mnogi zapitati koga zapravo predstavljaju pisci Šamski i Fred, dvojica glavnih likova 'Đavla od papira'.

Profil također donosi i roman 'Strah i sram' pokojnog pjesnika Tončija Petrasova Marovića (1934-1991), koji najavljuju kao njegov književno najambiciozniji rad. Akademik Tonko Maroević u pogovoru za 'Strah i sram' kaže kako je riječ o 'nezanemarivom prilogu poetičkoj i stilskoj amplitudi modernog hrvatskog romana', a kako u Hrvatskoj baš i nije čest slučaj objavljivanja izgubljenih romana, na 'Strah i sram' treba obratiti pažnju.

Algoritam objavljuje dva domaća prozna naslova koja se čine zanimljivima. Filmski redatelj Dejan Šorak, koji se proteklih godina ozbiljno bacio i na pisanje proze, napisao je 'Čovjeka bez dna', roman koji prati sudbinu Ante Kartuma, vječnog suradnika tajnih službi, koji ima 'demonsku moć manipulacije' ljudima. Marinko Koščec se u svojem šestom romanu 'Četvrti čovjek' posvećuje opisivanju hrvatske tranzicije kroz mafijašku obitelj na čijem je čelu opasni Doktor.

Za one koji su još uvijek obožavatelji pripovjedaka i priča, nova knjiga Josipa Mlakića 'Mrtve ribe plivaju na leđima' (VBZ) mogla bi biti prava stvar. U petnaestak odvojenih priča, koje labavo povezuje jedno samoubojstvo, različiti likovi pričaju o životu u provinciji, ranama rata i tome kako je samoubojica – na čiji se pogreb spremaju – utjecao na njihov život. Za one koji vole čitati o Bosni tu je i proza Abdulaha Sidrana 'Otkup sirove kože', u izdanju naklade Ljevak.

Ako vas zanima nešto potpuno različito od ostalih, možda je uputno prolistati 'Zapise iz pustog jezika' Branka Čegeca, u izdanju Meandra. Čegec je u ovoj knjizi sakupio svoje mikroeseje i prozne fragmente, a pronađe se i pokoji stih, a sve zajedno 'pršti od provokativnosti i seksualnosti', kako se kaže na koricama knjige.

Monaldi i Sorti

Među zvučnijim prijevodima koji će biti lansirani na Interliberu svakako je i novi roman talijanskog spisateljskog tandema Rita Monaldi i Francesco Sorti. 'Tajne konklava' još je jedan detaljno istražen, te raskošno napisan povijesni triler iz radionice ovog dvojca, čiji smo intervju nedavno objavili na tportalu.

STRANA PROZA

Profil objavljuje prijevod još jednog romana velikog američkog pisca Cormaca McCarthyja, ovoga puta 'Krvavi meridijan' koji se smatra remek-djelom ovog pisca. 'Krvavi meridijan' utemljen je na povijesnim događajima iz 19. stoljeća, s područja meksičko-teksaške granice, i preispituje ideologiju američkog sna.

VBZ zato nudi prijevod novog romana suvremenog provokatora Bretta Eastona Ellisa. Djelo se zove 'Kraljevski apartmani' i predstavlja svojevrsni nastavak Ellisova debitantskog romana 'Manje od nule'.

Ako se netko želi upustiti u iskonski nihilizam, za razliku od Ellisova ponajviše pozerskog, onda je tu prijevod ključnog romana Samuela Becketta 'Malone umire', koji izdaje koprivnički Šareni dućan. Malone je onemoćali starac koji se nalazi u maloj sobici, na samrti, nepomičan, pa mu ne preostaje ništa drugo nego se prisjećati proživljenog.

Jednako je vrijedan i prijevod romana 'Queer' Williama Burroughsa, jednog od prvaka tzv. beat generacije, koji izdaje Naklada Ljevak. 'Queer' je provokativno štivo čovjeka koji je cijeli svoj književni opus posvetio marginalnom i opasnom, od heroinske ovisnosti do homoseksualnosti, a zapravo uvijek protiv normi mainstreama i opće prihvaćenosti.

Disput u svojoj višestruko nagrađivanoj biblioteci Na tragu klasika objavljuje tri romana koje su napisale autorice. Među njima je i Karen Blixen, autorice slavne 'Moje Afrike', čiju 'Babetteinu gozbu' sada možemo čitati i na hrvatskom. Druga je među njima Marie Ndiye, s romanom 'Tri snažne žene'. U triptihu priča usredotočenih na tri ženske afro-francuske sudbine, ova autorica ispisuju egzistencijalno tjeskoban roman o femininoj psihologiji u muškom svijetu. Za nj je Marie Ndiye, inače francuska spisateljica senegalskog podrijetla, 2009. godine dobila uglednu književnu nagradu Goncourt.

Planetopija

Planetopija

Izvor: tportal.hr / Autor: Planetopija

Ilustracije Zdenka Bašića oduševit će najmlađe
KNJIGE ZA DJECU

Na Interliberu će biti predstavljeno i mnogo naslova za najmlađe čitatelje. Među zanimljivijima bi svakako trebalo biti Planetopijino izdanje legendarnog 'Pinocchija' Carla Coloodija. Ponajviše zbog ilustracija koje potpisuju sjajni domaći umjetnici mlađe generacije, Zdenko Bašić i Manuel Šumberac. Bašić je inače i nagrađivani animator, čiji je kratki film inspiriran Gulliverovim putovanjima malo remek-djelo, pa svakako treba obratiti pažnju na koji će način on vidjeti najpoznatijeg drvenog dječaka na svijetu.

Profil nudi novo, trodimenzionalno izdanje 'Malog princa' Antoinea de Saint-Exuperyja, 's iskakalicama, povlačilicama i vrtuljicima', najavljuju u ovoj izdavačkoj kući. Kako bi to trebalo izgledati u stvarnosti, najbolje je osobno provjeriti, uz napomenu da je 'Mali princ' jedna od najprodavanijih knjiga za djecu i mlade svih vremena. Samo ovo izdanje tog djela objavljeno je u 22 zemlje s ukupnom nakladom od gotovo 400 tisuća primjeraka.

POEZIJA

Pjesme, nažalost, sve više padaju u sjenu ostalih književnih vrsta, no to ne znači da ove godine na Interliberu neće biti poetskih djela na koje ima smisla potrošiti novac. U prvom redu se to odnosi na veliku antologiju stihova američkog autora Charlesa Bukowskog, najpoznatijeg inače po naturalističkim prozama. 'Užici prokletih' je, kako kažu u Profilu, 'definitivni izbor poezije Charlesa Bukowskog', na više od 500 stranica! Ovaj opsežan izbor, uz one iz već kultnih zbirki poezije, prvi put na hrvatskom jeziku donosi pjesme iz deset posthumno objavljenih knjiga Charlesa Bukowskog, kao i one dosad neuvrštene u zbirke. 'Užici prokletih' daju dakle prvi cjelovit uvid u pjesništvo jednog od najutjecajnijih američkih pisaca 20. stoljeća.

VBZ za Interliber objavljuje nekoliko knjiga poezije, među njima nove pjesme Branislava Glumca, Mile Stojića i neumornog Aleksandra Stankovića, čija se zbirka ovaj put zove 'Uglavnom su me voljele starije gospođe'.

Planetopija

Planetopija

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Knjiga nevjenčane supruge S. Larssona sigurno će privući mnoge
PUBLICISTIKA & TEORIJA

Jedan od najutjecajnijih teoretičara današnjice, Francuz Alain Badiou, odlučio je ispisati 'Pohvalu ljubavi'. Knjigu je na hrvatskom objavio Meandar, a Badiou objašnjava da se odlučio baviti ovom vječno kontroverznom temom jer smatra da je ljubav danas ugrožena te da je njezina obrana 'važan filozofski zadatak'.

Velik interes publike predviđa se i hrvatkom prijevodu autobiografije Keitha Richardsa, jednostavno nazvanoj 'Život'. Ovaj legendardni rock gitarist i kičma Rolling Stonesa u četiri desetljeća svoje glazbene karijere preživio je sve i svašta, a knjiga koju je napisao o svom nevjerojatnom životu već je dobila odlične kritike. Knjiga na više od 600 stranica opisuje ključne trenutke u karijeri Rolling Stonesa te iznosi jedinstvenu Richardsovu životnu i rokersku filozofiju. U njoj Richards bez skrupula i zadrške govori o svojim danima na kokainu i heroinu, ženama, odnosu s Mickom Jaggerom i brojnim velikanima rock 'n' rolla koji su prodefilirali kroz njegov život. Nakladnik je Profil.

Za one koje zanima pozadina bestseler-trilogije 'Millenium' pokojnog Šveđanina Stiega Larssona stiže kao preporučena knjiga njegove nevjenčane supruge i dugogodišnje suputnice Eve Gabrielsson. 'Stieg i ja' predstavlja svjedočanstvo zajedničkog života i ljubavi, ali i teških trenutaka. Najvažniji i najdramatičniji od njih je infarkt koji je Larssona ubio u pedesetoj godini života, neposredno nakon što je predao svoje rukopise izdavaču. Mučnu priču o borbi Eve Gabrielsson za ostavštinu svog partnera objavila je Fraktura.

Kada je riječ o publicističkim djelima iz regije, Naklada Pelago objavljuje knjigu uglednog beogradskog antropologa Ivana Čolovića. Knjiga 'Za njima smo išli pevajući' posvećena je devedesetim godinama – vremenu kada su kriminalci postali heroji, ubijanje i govor mržnje pokazatelji patriotizma, povijesni mitovi obavezujuća stvarnost, a folklorno-epski obrasci zakoni suvremenosti. Njezin je autor vrhunski intelektualac, jedan od prvih koji je javno tumačio anatomiju kolektivnog ludila.

Ne sumnjamo da ćete i ove godine navratiti na najveći sajam knjiga u Hrvatskoj, a detaljnije informacije o programu potražite na stranici Zagrebačkog velesajma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi