BINOCULAR TEATAR

Štefica Cvek Dubravke Ugrešić zaživjet će na kazališnim daskama

13.12.2018 u 15:04

Bionic
Reading

Roman Dubravke Ugrešić 'Štefica Cvek u raljama života', evergreen hrvatske književnosti po kojemu je snimljen kultni film Rajka Grlića, zaživjet će na kazališnim daskama u produkciji Binocular teatra i režiji Borne Armaninija, čija će premijera biti 19. prosinca u zagrebačkom Kino klubu Grič

Duhoviti roman Dubravke Ugrešić iz 1981. prati ljubavne muke mlade daktilografkinje koja stanuje sa svojom starom tetom, misli da se život nalazi negdje drugdje i čezne za ljubavlju.

'Kako joj sve to skupa ne ide, poput Pepeljuge, ostaje kod kuće sakupljati grašak. Suočava se s nemilosrdnom prirodom ljubavnog života tako karakterističnom za naše krajeve, šoferima, trokrilnim frajerima, frigidnim intelektualcima. Kupuje priprostog papagaja, uvodi modne promjene te se počinje ponašati 'kao žena'', stoji u najavi.

Nakon neizdrživih uvjeta života i teškog starta, u kojem je nalazimo na početku komada, pomoću svoje iskusne prijateljice Anuške uspijeva se pribrati, stati na noge i boriti se za svoj život. Zabrinuta da nikad neće izaći iz tog pepela, upisuje tečaj engleskog jezika te upoznaje Mistera Frndića, čovjeka s kojim neustrašivo kroči dalje kroz život. 

Autorica svjetskog glasa Dubravka Ugrešić ovim komadom daje upečatljiv vodič jednoj mladoj djevojci kako bi se ona što lakše mogla suočiti s najvećim od svih mogućih izazova – biti ženom?

Šteficu Cvek glumi Natalija Đorđević, Ranko Zidarić se pojavljuje u ulogama Trokrilnog, Intelektualca i Mistera Frndića, a Ana-Marija Vrdoljak je Teta iz Bosanske Krupe i Anuška.

Armanini potpisuje dramatizaciju i režiju, a suradnik na oblikovanju tona je Davor Popović.