POZNATI O FILMU 'USTAV RH'

'Snažan film kojim nitko nije ponižen, a svi mogu biti malo uvrijeđeni'

06.10.2016 u 10:33

Bionic
Reading

Nakon svečane zagrebačke premijere novog filma Rajka Grlića 'Ustav Republike Hrvatske', čiji je scenarij nastao u suradnji s Antom Tomićem, zanimao nas je kakav je dojam film ostavio na one koji su ga imali prilike pogledati. Spisateljica Rujana Jeger, političarke Jadranka Kosor i Vesna Pusić te televizijska novinarka Mirjana Hrga u svom kratkom osvrtu za tportal složile su se kako se radi o izvrsnom filmu koji nas tjera da dublje zagrebemo ispod površine hrvatske stvarnosti koju živimo, a koji je došao u najbolji mogući trenutak

Redatelj Rajko Grlić prije svečane zagrebačke premijere filma 'Ustav RH' poručio je kako svojim novim filmom želi natjerati ljude na razmišljanje jer, kako kaže, riječ je o priči  o nama ovdje danas i o našoj maloj netrpeljivosti prema različitim ljudima. Sudeći po dojmovima naših sugovornica, u tome je itekako uspio. Neki smatraju de je to njegov najbolji film dosad i ujedno jedan od najboljih domaćih filmova uopće. S tim bi se složila i Mirjana Hrga.

'Film je izvanredan, možda ponajbolji što ga je hrvatska kinematografija dala. Vrlo je intrigantan, potresan, ali i veseo, a na kraju ostavlja gledatelja u nježnoj i inteligentno nametnutoj napetosti - što je u konačnici kraj te priče, zapitao se svatko po završetku filma. Bit će onih koji će zaboraviti da je riječ o umjetnosti, pa i pravu na promišljanje i naći će filmu zamjerku, posebice zbog pojave stereotipa koji su nažalost neizbježni jer su naša svakodnevica. No sklona sam zaključiti da je napravljen odličan balans - nitko nije ponižen, a svi pomalo mogu biti uvrijeđeni', kaže Hrga. Smatra kako je Grlić ovim filmom natjerao publiku da o predrasudama temeljitije razmišlja ne poništavajući svoje uvjerenje.

'S jedne strane imamo hrvatskog policajca (skrivene srpske nacionalnosti) koji je simpatično tupav i dobrodušan. Oni koji će zamjeriti na toj filmskoj prednosti neće primijetiti da je prikazan kao osoba koja se bori s disleksijom, briše ruke od stolnjak, glasan je, pomalo primitivan jer - takvi su Srbi. S druge strane je hladan, pomalo glembajevski Hrvat. Ima divan građanski stan, manire, ali je specifične seksualne orijentacije. Mnogi će zamjeriti - zašto baš Hrvatu uloga desničara, specifične seksualne orijentacije? Zašto ne? Svi glumci su izvanserijski odigrali svoje uloge - od Ksenije, Dejana, Nebojše Glogovca i Božidara Smiljanića. Moje čestitke autorima filma i glumačkoj ekipi', pohvale su Mirjane Hrge.


Ništa manje oduševljena 'Ustavom Republike Hrvatske' nije ni bivša premijerka  Jadranka Kosor.

'Za mene je to snažan film koji dirne, dotakne i ostavi trag. Odlično je režiran, glumci su izvanredni. Prepun je detalja koji tjeraju na smijeh, ali onaj suzdržani. Poseban je i kraj filma koji je priča o svima nama, o snažnim predrasudama ne samo u Hrvata, već u ljudima, a to potvrđuju i mnoge međunarodne nagrade. Film pokazuje kako je važno da se u društvu, prvenstveno u obitelji pojavi netko tko ima snagu graditelja. Ne može se vječno na predrasude i mržnju ići predrasudama i mržnjom. Teško im se othrvati, ali nekom to polazi za rukom. Grlićev film tjera na razmišljanje zato što je to humana priča o ljudima, o nama', poručuje Jadranka Kosor.

Bivša ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić smatra kako je Grlićev film o netrpeljivosti prema različitima došao u pravo vrijeme.

'Film je uistinu odličan, savršeno ispričana priča o ljubavi i mržnji. Grlić je izjavio kako se nada da će uspjeti ubaciti kamenčić u cipelu i natjerati ljude na razmišljanje. Za svakog je danas itekako potrebno da se malo zamisli o poziciji u kojoj se nalazi, a upravo to ovaj film postiže kod ljudi', kaže Pusić.

Ganuta filmom je i spisateljica Rujana Jeger. 'Mene je posebno dirnuo, odavno nam je bio potreban ovakav film s odličnim tekstom, glumcima, režijom. Sviđa mi se ta Grlićeva češka škola, sve je u njemu hiper, a opet tako divno prikazano. Ima savršenu dozu humora i patetike. Gledajući ga shvatila sam da je Ustav RH uistinu dobro napisan, kad bi ga se provodilo, bio bi još bolji. Film ima toliko slojeva, a svaki je jedan bolji od drugog. Usporedila bih ga s nekim kolačem koji vas osvoji već kad kušate čokoladnu glazuru, a ovo dalje vas oduševi još više. Zanima me reakcija mlađe generacije, onih u dvadesetima, koji od tih mnogih slojeva filma je njima najzanimljiviji?' pita se Rujana.

'Ustav RH' - najavni videoklip