IZLOŽBA NA SA(N)JAM KNJIGE

Slovenski majstor fotografije Jože Suhadolnik u Puli predstavio svoja 'Jutra u Rusiji'

09.12.2019 u 11:43

Bionic
Reading

Izložba fotografija 'Jutra u Rusiji' slovenskog majstora umjetničke fotografije Jože Suhadolnika otvorena je 8. prosinca u pulskoj gradskoj galeriji u sklopu programa pod nazivom 'Slavenski đardin' na 25. sajmu knjige u Istri.

Novi program Sajma knjige u Istri 'Slavenski đardin' ugostit će i prestižna imena ruske književnosti, pisce Jevgenija Vodolazkina, Guzel Jahinu i Sergeja Lebedeva.

'Slavenski đardin' razvijen je u suradnji s međunarodnom zakladom Forum slavenskih kultura radi promicanja slavenskih književnosti, autora i slavenskih kultura uopće.

  • +2
Jože Suhadolnik, Jutra u Rusiji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Manuel Angelini

Uz autora izložbe Jožu Suhadolnika, na otvaranju izložbe govorile su direktorica Foruma slavenskih kultura iz Ljubljane Andreja Rihter i kustosica izložbe Paola Orlić.

'Ovaj je program zamišljen kao mjesto, kao vrt gdje slavenska književnost i kultura rastu, prožimaju se kroz razgovore o suvremenim identitetima, estetikama i društvenim odnosima', rekla je Orlić.

Prema njenim riječima, nakon brojnih regionalnih programa kojima je pulski Sajam, dakako, uz središnje teme, predstavljao osobnosti regionalnih književnosti iz bližeg susjedstva, u suradnji s Forumom slavenskih kultura osmišljen je novi program koji će biti usmjeren na slavenske književnosti i kulture nastale nakon pada 'željezne zavjese', kojima se Forum bavi od 2004.

Direktorica Foruma slavenskih kultura Andreja Rihter rekla je da ta međunarodna neprofitna zaklada povezuje više od 300 milijuna Slavena u 13 slavenskih država te je istaknula kako je Forum slavenskih kultura međunarodna zaklada koja unutar biblioteke 100 slavenskih romana promovira i na jednom mjestu okuplja suvremenu slavensku književnost, povezuje slavensku kulturu, kao i njezine prevoditelje i pisce s čitateljima.

'Naša glavna obveza je provedba zajedničkih kulturnih, obrazovnih i istraživačkih projekata kojima promičemo poznavanje slavenske kulturne baštine i stvaralaštva', poručila je Rihter.