OPTUŽEN ZA PLAGIJAT

Slavoj Žižek usred skandala

11.07.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Bloger Deogowulf riješio je misterij zašto je klasično teška i neprohodna proza filozofske zvijezde Slavoja Žižeka odjednom zadobila lucidnu jasnoću. Riječ je o Žižekovoj interpretaciji kontroverznih teorija psihologa Kevina MacDonalda

Naime, Žižek je jednostavno 'preuzeo', uz minimalne preinake, odlomke recenzije knjige Kevina MacDonalda 'The Culture of Critique: An Evolutionary Analysis of Jewish Involvement in Twentieth - Century Intellectual and Political Movements', koja je objavljena 1998. godine. U lipnju 1999. recenziju o njoj napisao je Stanley Hornbeck, a 2006. godine Žižek je u svom eseju preuzeo dijelove recenzije.

Najprije je novinar i bloger Steve Sailer čitajući esej filozofa spoznao da je tekst vrlo 'razumljiv', što je čudno za Žižekova djela. Njegovi uvidi zainteresirali su Deogolwulfa u dovoljnoj mjeri da se baci na istraživanje cijele situacije i zaključi da je riječ o tuđem tekstu. Što objašnjava pomalo nekarakterističnu 'jasnoću'.

'Razlog zašto mačka laje, a pas mijauče, tj. zašto je došlo do iznenađujuće lucidnosti vrlo je jednostavan: to je tuđi rad i prenošenje tuđe recenzije – Hornbeckove, iz ogleda objavljenog na stranicima American Renaissance, prije sedam godina', objašnjava bloger.

Velik dio plagijata je doslovan, a određeni dijelovi su parafrazirani. Na svom blogu Deogowulf nudi usporedbe Žižekova eseja s recenzijom