ujedinjeni u problemu

Skupina hrvatskih pisaca solidarna s radnicima Uljanika i 3. maja

25.08.2018 u 17:05

Bionic
Reading

Skupina hrvatskih književnica i književnika uputila je u subotu izjavu solidarnosti s radnicima Uljanika i 3. maja te pozvala hrvatsku vlast sačuva slavnu brodogradnju

Mi pisci solidariziramo se sa štrajkašima u Uljaniku i 3. maju i podržavamo njihovu sindikalnu borbu za gole plaće i pravo na rad, kaže se u izjavi koju su potpisali Slađana Bukovac, Zoran Ferić, Nikola Petković, Nenad Popović i Milan Rakovac.

Poštujemo vašu borbu za dostojanstvo rada, obitelji i položaja u društvu, kaže se u poruci i poziva da radnike da se ne daju podijeliti.

Pisci poručuju radnicima da je čitava Hrvatska s njima te da pisci, učitelji, umjetnici, novinari i radnici dijele njihovu sudbinu tjeskobe kako će preživjeti narednih mjesec dana. 'Zastupate poštenje koje sve manje vrijedi, ali i onu pravu Europu u nestajanju - Europu radničkih prava', kaže se.

Brodove ovdje gradimo od kad je svijeta i vijeka, a brodograditelji su humus urbaniteta bitan za održanje hrvatske kulture. Kao i Nizozemska, Španjolska i Italija, Hrvatska može i mora razvijati svoju brodogradnju ako hoće zadržati europski kulturalni, gospodarski, društveni standard, ako kani opstati, kaže se u pismu pisaca.

  • +28
Pula: Nezadovoljni radnici Uljanika u povorci stigli u centar grada Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

'Hrvatska vlast se hvali kako je naša brodogradnja među četiri najveće u Europi i deset najvećih u svijetu. Ali ne da radnicima plaće?! Ako ova nomenklatura drži do sebe i vas, zašto to ne čini?', ističe se u pismu čiji potpisnici pozivaju kolege pisce, umjetnike i radnike u obrazovanju i kulturi da u što većem broju podrže radnike štrajkaše Uljanika i 3. maja.