ZAPOSJEDNUTO DJELO

Skulptura konja plaši građane Denvera

10.02.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Skulptura konja visoka gotovo deset metara uznemiruje građane Denvera koji su pokrenuli peticiju za njezinim uklanjanjem

Divovska skulptura pod nazivom 'Mustang', koja je postavljena na ulazu u zračnu luku Denver International uskoro bi mogla biti uklonjena. Rad preminulog umjetnika Luisa Jimeneze građane najviše uznemiruje zbog svojih istaknutih crvenih očiju. Oni smatraju da zbog očiju konj izgleda kao da ga je zaposjela sotona te da umjesto dobrodošlice samo straši posjetitelje, prenosi Artinfo.

Poduzetnica Rachel Hultin pokrenula je internetsku kampanju 'Bye bye blue mustang' za uklanjanje sporne statue, a zasad je podržava 7.600 ljudi.

Umjetnik Luis Jimeneza počeo je raditi na 'Mustangu' 1992. No, četrnaest godina poslije, poginuo je zbog ozljeda koje je zadobio kada je na njega pao odlomljeni komad te iste skulpture. Budući da su njegovi potomci rad poklonili gradu, a tamošnji zakoni nalažu da jednom postavljena skulptura zbog odavanja počasti umjetniku ne smije biti uklonjena najmanje pet godina, gradski čelnici nadaju se prihvaćanju 'divljeg konja'.