MUZEJ PREKINUTIH VEZA

Širom svijeta kliještima uklanjali ljubavne lokote

14.02.2015 u 18:39

  • +5

Muzej prekinutih veza potaknuo na uklanjanje ljubavnih lokota

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: brokenships.com

Bionic
Reading

Globalna inicijativa 'Prekinite dramu/Cut the Drama' na Valentinovo se dogodila i u Hrvatskoj

Na Valentinovo su na Strossmayerovom šetalištu na zagrebačkom Gornjem gradu, kao i u Drveniku, na šetalištu Donja Vala, bila privremeno postavljena velika kliješta za uklanjanje ljubavnih lokota. Dio je to globalne inicijative Muzeja prekinutih veza, naziva 'Cut the Drama'.

U skladu sa svojom misijom zbrinjavanja ostavštine prekinutih ljubavnih veza, Muzej želi potaknuti sve one čije su se veze prekinule da raskinu i svoje ljubavne lokote te tako simbolički oslobode svoje srce, a fizički rasterete ograde i druge nosače lokota za nove sretne ljubavi, priopćili su iz Muzeja prekinutih veza.

Kliješta su istog dana postavljena i u još nekoliko gradova diljem svijeta: Moskvi, Beču, Berlinu, Hamburgu, Londonu, Antwerpenu i San Franciscu. Simbolično na dan zaljubljenih, Muzej je tako želio odaslati globalni poziv za kreativni raskid s neslavnom ljubavnom prošlošću. Prekinuti lokoti i priče koje ih prate pronaći će svoje mjesto u fundusu Muzeja prekinutih veza ako se njihovi vlasnici odluče podijeliti svoje iskustvo donacijom eksponata putem www.brokenships.com.

Iako je akcija počela na Valentinovo, njezin cilj je osvijestiti i pozvati sve one koji su raskinuli svoju ljubavnu vezu da i nakon Valentinova raskinu svoje lokote i ako žele, pošalju ih Muzeju. Kako se akcija odvijala u svim gradovima, možete vidjeti i na društvenim mrežama koristeći hashtag #CutTheDrama.

Inicijator ove akcije Muzej prekinutih veza nastao je u Zagrebu 2006. godine kao autorskikoncept Olinke Vištice i Dražena Grubišića. Muzejsku zbirku čine priče ipredmeti koji ih prate kao ostavština prekinutih ljubavnih veza. Muzejprekinutih veza je od 2006. do 2010. egzistirao isključivo kao putujućaizložba. Od 2010. godine, uz nastavak gostovanja diljem svijeta, otvorenje i stalni postav na zagrebačkom Gornjem gradu. Uživa ugled jedne odnajjačih zagrebačkih turističkih atrakcija. Dobitnik je nagrade KennethHudson za najinovativniji muzej Europe.