100 TISUĆA KUNA ZA 'VRIJEME LAŽI'

Sibila Petlevski osvojila književnu nagradu tportala

16.06.2010 u 20:15

Bionic
Reading

U konkurenciji pet naslova uvrštenih u finale književne nagrade roman@tportal.hr, žiri tportalove nagrade romanom godine proglasio je 'Vrijeme laži' (Fraktura) Sibile Petlevski, za što je autorica nagrađena sa sto tisuća kuna

Tportalov sedmeročlani žiri u sastavu u sastavu Katarina Luketić (predsjednica), Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Slaven Jurić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić pojašnjava da je roman 'Vrijeme laži' osmišljen kao osobita fikcionalna biografija, tj. nekrografija Viktora Tauska, psihoanalitičara, učenika Sigmunda Freuda i jedne od upečatljivijih ličnosti prve polovine 20. stoljeća.

U svom obrazloženju odluke ističu kako 'Vrijeme laži'

ne daje tradicionalan, linearno ispripovijedan, cjelovit i intaktan profil svoga junaka, niti se oslanja na narativne klišeje povijesnih romana u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Originalnost i samosvijest autoričina pristupa ogleda se u nepristajanju na romaneskno fiksiranje identiteta pojedinca, odnosno na falsificiranje, popunjavanje povijesnih praznina ili muzealizaciju epohe prema uvriježenim poimanjima nacionalne kulture.


Umjesto klasičnoga biografskog pisma, autorica vješto demonstrira fragmentarno i višeslojno pripovijedanje u kojem se razlomljeno i iz više perspektiva, pa i s različitih mjesta i iz različitih vremena, osvjetljava tematska jezgra romana. Kroz više narativnih linija i mnoštvo međusobno povezanih likova ona plete mrežu odnosa i odabira koji nas vode ka mogućem tumačenju tragičnog kraja Viktora Tauska.

Na višoj semantičkoj razini u toj fikcionalnoj mreži prepoznajemo odraz ludila jedne epohe. Prepoznajemo simptome koji su odredili 20. stoljeće, pa i naše identitete i sudbine: ratovanje i ubijanje, represiju države nad pojedincem, izdaje i prokazivanje bližnjih, seksualnu nezasitnost... Atmosferu bojišta, salona, psihijatrijskih klinika i policijskih ureda iz 'Vremena laži' prepoznajemo kao patologiju naše suvremenosti.

Roman Sibile Petlevski izdvaja se iz ovogodišnje romaneskne produkcije i po lakoći prepletanja dokumentarnoga i fikcionalnoga te po visokoj razini jezičnog oblikovanja. Također, roman se izdvaja po umijeću da se u hrabrom poigravanju s različitim žanrovima i diskursima (poput npr. onoga špijunskoga, kriminalističkoga ili psihoanalitičkoga), zadrži specifikum ali i, za recepciju važna, intrigantnost romanesknog svijeta,
stoji u obrazloženju žirija.

FINALISTI

Uz Sibilu Petlevski, u finalu su bili Ratko Cvetnić s romanom 'Polusan', Goran Gerovac s romanom 'Razbijeni', Dora Kinert Bučan, autorica 'Duša od gume' i Zoran Žmirić sa svojim 'Blockbusterom'. Intervjue sa svim finalistima gledajte na službenoj stranici književne nagrade na adresi roman.tportal.hr.

Na ovogodišnji natječaj za najbolji roman izdan 2009. na hrvatskom jeziku kod izdavača registriranog u RH prijavljene su 53 knjige, od kojih je žiri u polufinale uvrstio jedanaest romana, a izbor potom suzio na pet finalista.

Dodjelom nagrade Sibili Petlevski, tportalova nagrada dobila je trećeg laureata.

Godinu ranije za roman 'Tri' (Profil) nagrađen je Drago Glamuzina, a prve godine dodjeljivanja nagrade roman@tportal.hr pobjedu je odnio Dalibor Šimpraga romanom 'Anastasia'. Sve detalje ovogodišnjeg i prošlih natječaja za roman godine čitajte na službenoj stranici književne nagrade.