PRITZKER 2020.

Oscar za arhitekturu prvi put otišao dvjema ženama, Shelley McNamara i Yvonne Farrell

04.03.2020 u 10:15

Bionic
Reading

Irske arhitektice, osnivačice studija Grafton Architects u Dublinu, Shelley McNamara i Yvonne Farrell, dobitnice su ovogodišnje nagrade Pritzker, najvećega priznanja u svijetu arhitekture koje se dodjeljuje već 41 godinu, a koje su prvi put dobile zajedno dvije žene

Nagradu je u utorak, prema tradiciji, objavio Tom Pritzker, predsjedavajući fondacije Hyatt, koja sponzorira nagradu vrijednu 100 tisuća dolara.

'Zbog integriteta u pristupu svojim projektima, kao i načinu na koji vode svoj studio, njihovoj vjeri u suradnju, velikodušnosti prema kolegama, neprestanoj posvećenosti izvrsnosti u arhitekturi, odgovornom odnosu prema okolišu, sposobnosti da budu kozmopolitkinje, istovremeno prihvaćajući jedinstvenost svakog mjesta u kojem rade – iz svih ovih razloga, ali i brojnih drugih, Yvonne Farrell i Shelley McNamara dobivaju nagradu Pritzker za arhitekturu 2020.', stoji u obrazloženju žirija.

Predsjedavajući žirija, Stephen Breyer, istaknuo je kako je u njihovom radu neizmjerno bitno nastojanje da tijekom stvaranja projekta posebnu pažnju posvete potrebama ljudi koji će koristiti njihove zgrade i prostore kao i zbog otvaranja puta za žene u profesiji kojom dominiraju muškarci.

Inače, ovo je prvi put od 2010. da je dvojac dobio prestižni Pritzker – Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa iz tokijskog studija SANAA te godine imenovani su Pritzkerovim laureatima.

Farrell i McNamara četvrta su odnosno peta arhitektica koje su postale Pritzkerove laureatkinje, pridružujući se tako kolegicama Zahi Hadid, koja je 2004. bila prva dobitnica nagrade. Uz nju, na listi su još Kazuyo Sejima iz SANAA-e (koja je, kako je spomenuto, dijelila priznanje s partnerom Ryueom Nishizawom) i Carme Pigem iz RCR Arquitectes (nagradu dijelila s kolegama Rafaelom Arandom i Ramónom Vilaltom).

Farrell i McNamara 1978. osnovale su Grafton Architects u Dublinu i od tada potpisuju projekte širom svijeta, između ostaloga za Univerzitet Luigi Bocconi u Milanu, Sveučilišni kampus UTEC u Limi, Peruu, Medicinski fakultet u Limericku u Irskoj, kulturni centar Parnell Square Cultural Quarter u Dublinu, School of Economics u Touluseu i Londonu.