pod motom 'kino za sve i dostupno svima

Senzorne projekcije u čak pet kina diljem Hrvatske

21.05.2021 u 14:13

Bionic
Reading

U idućih mjesec dana čak pet kina u Hrvatskoj održat će projekcije za djecu sa senzornim teškoćama u Varaždinu, Koprivnici, Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru, izvijestio je u petak Hrvatski filmski savez

Na repertoaru senzornih projekcija bit će dugometražni animirani film napravljen prema knjizi i scenariju Sunčane Škrinjarić 'Čudesna šuma' iz 1986. godine.

Prva na redu su Kino Gaj, kino Velebit i kino Tuškanac 29. svibnja u 11 sati, zatim slijedi POU Velika Gorica 1. lipnja te kino Samobor 12. lipnja. Kako se objašnjava u najavi, pod motom 'kino za sve i dostupno svima', na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova.

'Senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka', dodaje se.

S obzirom na pandemiju koronavirusa i na konstantno rastući broj djece s poteškoćama u vidu mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još je i veća, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja, a kino samim time postaje terapijsko mjesto. Po riječima osnivačice projekta Eve Brlek, važnost kvalitete animiranih filmova, može pozitivno djelovati na djetetov kognitivni, socio-emocionalni i govorno-jezični razvoj, ukoliko su pomno odabrani.

Senzorne projekcije pak prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma nego i na stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Ove su se godine već održale senzorne projekcije animiranog filma 'Tom i Jerry' (2021.) u zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj, koprivničkom kinu Velebit, kinu Samobor, kinu Mladost Iz Županje i kinu Dubrovnik, a 22. svibnja održat će se i u kinu Ivanec.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti. Tada su krenuli s kinom Tuškanac u Zagrebu i kinom Gaj u Varaždinu, a ove je godine u senzorne projekcije uključeno 16 gradova diljem Hrvatske.

Po njihovim riječima, senzorne projekcije nastale su spontano, tražeći način kako povezati kinoprojekcije i djecu s teškoćama u razvoju, odnosno njihovu integraciju i inkluziju u lokalnu zajednicu.

Kao dodanu vrijednost ističu didaktički predložak koji je djeci dostupan na kraju projekcije, a izrađen je prema animiranom filmu koji je prikazan, te je također individualiziran tako da bude senzorno poticajan za djecu, uključujući glavnog lika, s naglašenim jednostavnim konturama i obrisima.

U 2019. provele su istraživanje koje je uključivalo roditelje i učitelje koji su bili u pratnji djeci na senzornim projekcijama, koje je pokazalo da one značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju te pozitivno djeluju na inkluziju djece sa senzornim odstupanjima u lokalnu zajednicu.

'Samim time senzorne su projekcije puno više od klasične filmske projekcije, one u svojoj srži imaju i terapijski učinak, što se reflektira na cjelokupnu ličnost djeteta. Kino nije samo mjesto na kojem se prikazuje film, u kojem su djeca pasivni promatrači, već terapijsko mjesto koje omogućuje poticanje razvojnih potencijala djeteta', ističu.