KRIZA tradicije

Seksualni skandal trese Švedsku akademiju: Ukinuli Nobela za književnost!

04.05.2018 u 09:38

Bionic
Reading

Ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada na književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja daje tu nagradu, objavila je Zaklada Nobel u petak

U studenom prošle godine dnevnik Dagens Nyheter objavio je izjave 18 žena koje su svjedočile o seksualnom i fizičkom zlostavljanju koje je počinio Jean-Claude Arnault, suprug članice Švedske akademije, pjesnikinje Katarine Frostenson. On optužbe negira, a državni odvjetnici su započeli istragu protiv njega, navodi BBC.

Frostenson je uz to prekršila i pravila o sukobu interesa jer nije objavila da je suvlasnica jedne kulturne institucije koju je sufinancirala Akademija. Nakon što zbog svega navedenog nije isključena iz akademijina odbora, nekoliko je članova u znak prosvjeda podnijelo ostavke.

Sredinom travnja povukla se i čelnica Akademije Sara Danius, 56-godišnja povjesničarka književnosti i prva žena koja je bila na toj poziciji. Trenutno od ukupno 18 članova njih osam nije aktivno.

  • +5
Mogući dobitnici Nobelove nagrade za književnost 2017. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Švedska akademija objavila je da će zbog ovoga skandala dobitnika nagrade za 2018. objaviti 2019., s laureatom za tu godinu. Odluka je uslijedila zbog manjka povjerenja javnosti u instituciju, pojasnili su.

Neki su komentirali kako bi se tradicija unatoč svemu trebala štititi, dok su drugi ustvrdili da Akademija u ovom trenu nije u stanju davati nagradu.

Nobelova zaklada, krovna organizacija za dodjelu svih nagrada, podržala je odluku Švedske akademije.

'Takav postupak pokazuje svu ozbiljnost situacije i pomoći će u očuvanju ugleda Nobelove nagrade', priopćila je Zaklada.

Skandal oko seksualnog uznemiravanja najveći je u povijesti Nobelove nagrade koja se dodjeljuje od 1901. U širem smislu nastavak je globalnog pokreta i kampanje #MeToo u sklopu koje se razotkriva sve više slučajeva seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena.

Švedska akademija na udaru je kritika i zbog toga što su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost. Prošli mjesec priznali su taj propust i obećali da će prepraviti stara pravila.

Odluka da se 'preskoči godina' u dodjeli Nobela nije bez presedana, ali to se nije dogodilo od 1949. Ukupno je pet puta u povijesti dobitnik objavljen istodobno kada i idući.

Lani je nagradu za književnost dobio Kazuro Ishiguro, a godinu prije Bob Dylan.