RUŠENJE PREDRASUDA

Šejla Kamerić dobila nagradu Routes

02.11.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Umjetnica Šejla Kamerić i Kutluğ Ataman dobitnici su ovogodišnje nagrade Princess Margriet Routes koju dodjeljuje Europska fondacija za kulturu

Kutlug Ataman

Neovisni međunarodni žiri je od pedeset nominiranih umjetnika odabrao Šejlu Kamerić i Kutluğa Atamana, kojima će ova prestižna nagrada biti dodijeljena na godišnjoj ceremoniji u Kraljevskom flamanskom teatru u Briselu 8. veljače 2011.

Šejla Kamerić, rođena u Sarajevu 1976, najpoznatija je po radovima u kojima kombinira intimu i socijalni komentar. Najveću pažnju izazvao je njen rad 'Bosnian girl' koji pokazuje njen lik iznad rasističkog i mizogenog grafita UN-ovog vojnika na zidovima barake u Srebrenici: 'No teeth...? A mustache...? Smel like shit? Bosnian Girl!'.
U obrazloženju žirija stoji da Šejlina umjetnost pokazuje pukotinu u širokoj konstrukciji europskog identiteta.

Poput Šejle Kamerić, i video i filmski umjetnik Kutlug Ataman spaja osobne priče s važnim političkim temama. Njegov rad 'Kuba' instalacija je koja prikazuje intervjue koji se odigravaju u siromašnom kvartu s ilegalnim barakama na periferiji Istanbula. Smatra da su povijest i geografija subjektivni pojmovi, pa kroz djela nastoji pružiti sveobuhvatnu sliku sredina o kojima govori.

Direktorica Europske fondacije za kulturu Katherine Watson kazala je da radovi pobjednika nagrade Routes pozivaju javnost da preispita vlastiti odnos prema stvarnosti i stereotipima.

Nagradu Routes umjetnicima će dodijeliti princeza Margriet i princeza Laurentien, a iznosi 50.000 eura.