REZULTATI STUDIJE

Sarajevo Film Festival gradu omogućuje priljev od 30.8 milijuna dolara i dovodi 10 tisuća turista

01.08.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Screen International, jedan od vodećih glasila filmske industrije, na svojim je stranicama objavio rezultate nezavisnog istraživanja britanske konzultantske tvrke Olsberg SPI na temu utjecaja koji Sarajevo Film Festival (SFF) ima na ekonomsku, turističku, kulturnu i društvenu sliku grada i države, kao i na cjelokupnu filmsku industriju, priopćili su iz Festivala koji započinje 10. kolovoza

Nezavisna studija o ekonomskom, kulturnom i društvenom utjecaju Sarajevo Film Festivala, koju je provela britanska konzultantska kuća Olsberg SPI, pokazala je da je festival prošle godine privukao 10.000 turista, što je omogućilo priljev od 51,6 milijuna konvertibilnih maraka KM (30.8 milijuna dolara) i posao za 1.385 radnika. Ekonomska aktivnost indirektno vezana za samo održavanje festivala procijenjena je na 10,3 milijuna KM prometa i 99 radnih mjesta godišnje. Na svaku uloženu marku iz javnih sredstava ostvaruje se povrat od 2,11 KM na ime poreznih prihoda. Uz to svojim aktivnostima daje ključan doprinos razvoju filmske industrije u regiji, pozitivno utječe na međunarodnu percepciju Bosne i Hercegovine, a kod građana stvara jak osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici.

U 2017. festival je direktnim trošenjem vlastitog budžeta generirao 4,49 milijuna KM, čime je doprinio stvaranju 508.531 KM bruto dodane vrijednosti (BDV), navode iz Festivala.

Studija pokazuje da SFF značajno doprinosi i široj sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj ekonomiji: za vrijeme održavanja prošlogodišnjeg festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo je registrirala 30.000 turista, od čega ih je 10.000 u gradu boravilo zbog festivala. U turističkim okvirima to je rezultiralo priljevom od 51,6 milijuna BAM  (30.8 milijuna dolara) i zaposlenjem 1.385 radnika u ekvivalentu punog radnog vremena.

Za svaku konvertibilnu marku privatnog kapitala uloženog u Festival se ostvaruje povrat investicije od 1,41 KM BDV, dok se za marku javnog kapitala uloženog u Festival ostvaruje povrat investicije od 1,49 KM BDV. Festival je također značajan izvor poreznih prihoda za javni sektor: za svaku KM javnih sredstava uloženih u festival (kako iz bosanskohercegovačkih, tako i iz međunarodnih izvora) ostvaruje se povrat od 2,11 KM na ime poreznih prihoda. 

SFF je bitno promijenio način na koji se Bosna i Hercegovina percipira u međunarodnoj javnosti. Značaj SFF-a za sam grad i njegove građane, ispitanici ankete uporedili su sa značajem ključnih događaja iz povijesti grada, kao što su bile Zimske olimpijske igre iz 1984. godine, dok su ispitanici iz Sarajeva istaknuli da je jedan od najznačajnijih uspjeha festivala taj što svake godine ujedinjuje grad i kod građana stvara snažan osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici.

Za izradu studije predstavnici Olsberg SPI-ja izvršili su detaljnu analizu budžeta i poslovnih knjiga Sarajevo Film Festivala, odradili povjerljive intervjue s nizom relevantnih ispitanika, anketirali više od 1.000 filmskih radnika i drugih posjetitelja Festivala te predstavnike vlasti i sponzore SFF-a. Istraživanje je najavljeno i izvršeno za vrijeme 23. Sarajevo Film Festivala koji započinje uskoro, a o programu čitajte na ovom linku.