ZAHVALA ZA POTPORU U RATU

Sarajevo dobiva Trg Susan Sontag

22.04.2009 u 13:51

Bionic
Reading

Trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu uskoro će nositi ime američke književnice i političke aktivistice Susan Sontag

Nakon brojnih prijedloga tu je odluku donijelo povjerenstvo tog grada zaduženo za obilježavanje značajnih osoba i događaja. Sarajevo se na taj način odužuje književnici koja je riskirala život i posjećivala opkoljeni grad, prenosi portal Bitno.ba.

Književnica i politička aktivistica Susan Sontag jedna je od prvih svjetskih intelektualki koja se javno izjasnila da se u Bosni i Hercegovini događa genocid i da Srbija vrši agresiju. U opkoljeno Sarajevo je dolazila 9 puta, boravila je tamo u razdoblju od 1993. do početka 1995. godine, živeći bez zaštite UNPROFOR-a. S njom je bila i njezina partnerica, fotografkinja Annie Leibowitz, koja je objavila radove nastale u opkoljenom gradu.

Pokretač inicijative o imenovanju trga ispred Narodnog pozorišta u Trg Susan Sontag je redatelj Haris Pašović, koji je ratne 1993. godine sa Susan Sontag radio na predstavi 'U iščekivanju Godota'. Ta je predstava bila simbolična poruka svijetu da grad čeka pomoć koja će prekinuti njegovu opsadu.

Susan Sontag je umrla 28. prosinca 2004. godine u 71. godini života. Iza sebe je ostavila 17 knjiga prevedenih na 32 jezika te se smatra jednom od najutjecajnijih žena 20. stoljeća.