KRATKA PRIČA VEČERNJEG LISTA

Sanja Pilić, Ivana Šojat i Luko Paljetak dobitnici nagrade 'Ranko Marinković'

03.10.2018 u 09:38

Bionic
Reading

Sanja Pilić, Ivana Šojat i Luko Paljetak primili su 2. listopada na svečanosti u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) nagrade 'Ranko Marinković' za Kratku priču Večernjega lista

Prvu nagradu na 52. Večernjakovu natječaju osvojila je Sanja Pilić za priču 'Delete', drugu nagradu Ivana Šojat za priču 'Vilinjska kosa', a treću nagradu akademik Luko Paljetak za priču 'Živci'.

Zahvalivši se na nagradi, Sanja Pilić podsjetila je da se od 1978. do danas gotovo svake godine prijavljivala na natječaj i da je već osvojila dvije nagrade, dok je Ivana Šojat istaknula važnost kulture, jezika i pisane riječi. Akademik Paljetak je pak rekao da život priča najljepše priče i poručio mladim piscima da svoje priče trebaju čitati kao da nisu njihove.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je kratka priča žanr koji je u književnostu bio zanemaren, ali joj je ovaj natječaj otvorio vrata. Podsjetio je da su mnogi dosadašnji dobitnici nagrade bili početnici, a nagrada im je bila odskočna daska, priopćio je Ured za odnose s javnošću i medije HAZU.

'Živimo u kulturi estrade i spektakla u kojoj padaju estetske i etičke vrijednosti, a Kratka priča je dokaz da ono što je vrijedno ipak preživljava', rekao je predsjednik HAZU.

Podsjetio je da je BBC svoj natječaj za kratku priču pokrenuo tek 2005., a britanski dnevni list Sunday Times 2009. Govoreći o povezanosti Hrvatske akademije s Kratkom pričom, spomenuo je da je od početka natječaja njegov selektor član suradnik HAZU Tomislav Sabljak, te da su među autorima objavljenih kratkih priča bili i mnogi akademici koji se nisu bojali ući u konkurenciju s mlađim piscima.

Prvi predsjednik žirija bio je akademik Vlatko Pavletić, tu je dužnost čak 15 godina obnašao akademik Ranko Marinković po kojemu nagrada i nosi ime, a sada je predsjednik žirija akademik Milivoj Solar.

Glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić istaknuo je da je Kratka priča Ranko Marinković postala zaštitni znak Večernjeg lista otkako se od 1964. svake subote objavljuju prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora.

Na 52. Večernjakov natječaj stiglo je 749 kratkih priča a žiri, u kojem su bili akademik Milivoj Solar (predsjednik), akademik Krešimir Nemec, Milena Zajović, Seid Serdarević, Tomislav Sabljak i Denis Derk, razmotrio je 52 priče koje su objavljene u Obzoru, subotnjem prilogu Večernjega lista tijekom 2017. i 2018.