roman za mlade

Sanja Pilić dobila regionalnu nagradu za književnost 'Mali princ'

24.10.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Književnica Sanja Pilić dobitnica je Nagrade 'Mali princ' za najbolju dječju knjigu u regiji, a nagrađena je za knjigu 'Pošalji mi poruku'

'Mali princ je regionalna nagrada za dječju knjigu koja se dodjeljuje svake godine za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne gore, Hrvatske i Srbije.

Glavnu festivalsku nagradu 'Mali princ' Sanji Pilić je uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na završnoj večeri dječjeg festivala 'Vezeni most' u Tuzli.

Sanja Pilić je u svom višestruko nagrađenom romanu za mlade 'Pošalji mi poruku!' uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda. Autorica  obrađuje tabu teme, a njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima.

Za ovo prestižno priznanje, najznačajnije u regiji, bile su nominirane i knjige: “Sedam bajki za Male i Velike”, Mirzane Pašić-Kodrić, “Trava puna mrava”, Mehmeda Đedovića (Bosna i Hercegovina), “Baš Pamuk i druge bajke”, Aleksandra Obradovića, “Kako rastu veliki ljudi”, Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše (Crna Gora), “Pošalji mi poruku”, Sanje Pilić, “Avram, Bogdan vodu gaze”, Vladislave Vojnović i “Zec iz šešira”, Vesne Vidojević Gajović (Srbija). O kandidaturama hrvatskih autora odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu. Redovito se kandidira knjiga koja je u hrvatskoj dobila Nagradu „Grigor Vitez“ i uz nju odabire još jedna.

Nagrada se sastoji od brončane statue Malog Princa koja je rad akademskog kipara Enesa Sivca i novčanog iznosa. Hrvatska se u nominacije za ovu nagradu uključila odmah po utemeljenju 2004. godine.