VIŠE OD 200 FOTOGRAFIJA

Retrospektiva Helmuta Newtona u Parizu

23.03.2012 u 17:31

Bionic
Reading

Retrospektiva Helmuta Newtona, koja se otvara sutra u galeriji Grand Palais u Parizu, kroz dvjestotinjak djela nastoji prikazati poznatog modnog fotografa kao cjelovita umjetnika čija su djela prerasla područje obične modne fotografije

Fotograf koji je svojim stvaralaštvom upravo Francusku uvelike zadužio radeći za francusko izdanje modnog časopisa Vogue, Newton je u svojim provokativnim, često šokantnim fotografijama nastojao uhvatiti 'ljepotu, erotičnost, veselje, a ponekad i nasilje, koje je naslućivao u društvenim interakcijama unutar njemu dobro poznatog svijeta mode, luksuza, novca i moći', ističe se u najavi izložbe na mrežnim stranicama galerije Grand Palais.

Izložba 'Helmut Newton' donosi više od 200 fotografija, uglavnom originalnih ili prvih primjeraka načinjenih pod nadzorom samog umjetnika - od običnih polaroida, preko radnih primjeraka u raznim veličinama, do monumentalnih djela. Nadopunjuju ih medijski materijali i film "Helmut by June" (Helmut po June) njegove cjeloživotne suputnice i supruge June Browne Newton, koja je ujedno i idejni tvorac izložbe.

Zauzimajući retrospektivni, tematski pristup kroz ključne teme Newtonova stvaralaštva - modu, aktove, portrete, seks i humor, izložba nastoji pokazati da je taj umjetnik bio daleko više od modnog fotografa. Odbacujući sva ograničenja, iako često prisiljen raditi unutar strogih okvira mode i portretizma, Newton je stvarao "izvanredno klasična djela", u kojima "slobodno eksperimentira temama i formatima, utjelovljujući u njima jedinstvenu viziju suvremenog ženskog tijela".


"Newtonove su žene moćne, zamamne i dominantne - nikad hladne već impresivne ili čak zastrašujuće. To su žene oslobođene svih stega, koje preuzimaju apsolutnu odgovornost za svoju - bezvremensku i neodredivu - tjelesnu slobodu, prepuštajući je mašti. To su bogate, rafinirane žene, žene koje su osvojile svijet i njegov novac", dodaje se u najavi izložbe, koja ostaje otvorena do 17. lipnja.

Osim ženama, izložba se kroz brojne citate i izjave samog autora bavi istraživanjem brojnih, često tajnih područja njegova stvaralaštva, nastojeći ga predstaviti "njegovim vlastitim riječima".

Njemačko-australski fotograf Helmut Newton (1920.-2004.) bio je plodan i često imitiran modni fotograf čije su provokativne erotski nabijene crno-bijele fotografije obilježile ne samo Vogue, već i brojne druge modne časopise. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, među kojima i nagrade za životno djelo časopisa 'Life' 1999. Poginuo je u prometnoj nesreći nakon što je njegov automobil udario u zid kalifornijskog hotela Chateau Marmont u kojem je živio. Pokopan je u Berlinu.