'otvoreni fotografski koncepti'

Retrospektiva Fedora Vučemilovića u HDLU: 'Njegova fotografija uvijek prikazuje više od onoga što se vidi'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 09.09.2020 11:59
  • Objavljeno 09.09.2020 u 12:01
'Molio sam da me fotografiraju', 1975., Fedor Vučemilović

'Molio sam da me fotografiraju', 1975., Fedor Vučemilović

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDLU

U prostoru Galerija Prsten i PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika 9. rujna u 19 sati otvorit će se samostalna izložba Fedora Vučemilovića 'Otvoreni fotografski koncepti' koja s preko 100 fotografija pruža retrospektivni uvid u njegovo eskperimentalno stvaralaštvo na granicama konceptualne i medijske umetnosti.

Fedor Vučemilović rođen je u obitelji fotografa u Splitu. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost, Odsjek fotografije i Akademiju za kazalište, film i televiziju u Zagrebu na Odsjeku filmskog i televizijskog snimanja. Aktivno je sudjelovao u stvaranju Poletove škole fotografije i bio urednik fotografije Studentskog lista. Radio je na svim područjima fotografskog rada – foto novinarstvo, fotografska propaganda, dokumentarna fotografija, modna fotografija, snimanje umjetničkih djela i projekata, npr. produkcije konceptualnog umjetnika Brace Dimitrijevića, Grupe šestorice autora, časopisa Maj 75, itd. Njegova istraživanja vezana su uz snimateljski rad na filmu i videu. Bio je direktor fotografije i snimatelj video spotova, kao i niza filmova.

  • +1

Fedor Vučemilović

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDLU

'Može se reći da je kao fotograf i direktor fotografije te kao snimatelj sudjelovao u izgradnji vizualnog identiteta alternativne kulture u Zagrebu sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća', navodi u predgovoru izložbe Miodrag Šuvaković.

Kao fotograf, konceptualni i postkonceptualni umjetnik, dodaje, Vučemilović se pojavio nakon dominacije tzv. 'umjetničke fotografije', što znači medijskih, vizualnih, plastičnih i likovnih eksperimenata modernističkih i neoavangardnih fotografa.

'U odnosu na fotografiju kao 'tehničku sliku' izuzetnih i imanentnih vizualnih, plastičkih i likovnih odlika, razvio je hladan fotografski diskurs koji je naglasio dokumentarne, a zatim i konceptualne aspekte fotografskog rada: od analize do produkcije 'nove' ili 'kulturološki alternativne' stvarnosti. Njegova fotografija uvijek prikazuje više od onoga što se vidi – njom se komunicira umjetnički i kulturni događaj iako prikazuje statičku situaciju ili isječak iz događaja koji se razvija u urbanom prostoru, npr. na otvorenju izložbe, u mikro ili makro kulturnoj situaciji', piše Šuvaković.

Izložba 'Otvoreni fotografski koncepti', u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, otvorit će se ispred glavnog ulaza u Dom HDLU, a posjetitelji će je moći razgledati do 11. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!