UNIŠTENO UMJETNIČKO DJELO

Restauratori pomladili Shakespearea

30.03.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Novootkriveni portret Williama Shakespearea, za koji se vjeruje da je jedini nastao za vrijeme njegova života, drastično je izmijenjen tijekom restauracije 2002. godine

Restauratori su nenamjerno uništili portret engleskog renesansnog književnika Williama Shakespearea, potvrđeno je detaljnom analizom djela. Pri restauraciji djela 2002. godine odstranili su površinski sloj boje i otkrili da se pod njegovom ćelom zapravo skrivala bujna smeđa kosa, no ćelavi Shakespeareov lik zapravo je prikazivao ostarjelog književnika i izmijenjen je još za njegova života. Takozvana restauracija bi tako mogla biti proglašena jednim od najvećih uništavanja umjetničkih djela, prenosi Guardian.

Rupert Featherstone, direktor instituta Hamilton Kerr iz Cambridgea, konstatirao je da je djelo, kao što se i pretpostavljalo, nastalo oko 1610. godine. 'Iako je izmijenjeno stoljećima nakon književnikove smrti, ono i dalje predstavlja značajan pronalazak', rekao je Featherstone te zaključio da su 'promjene na njemu nesreća, ali ne i katastrofa'.

Iako dio stručnjaka osporava autentičnost portreta, veći je broj onih koji su suglasni da je riječ o vrijednom pronalasku. Djelo će prvi put biti izloženo u prostoru Shakespeareove zaklade u Stratford-upon-Avonu na njegov rođendan, 23. travnja.