DOBAR DAN ZA HRVATSKI RADIO

Reporterka Radio Sljemena Radaljac Krušlin nagrađena brončanim mikrofonom na Festivalu u New Yorku

13.10.2021 u 13:16

Bionic
Reading

Reportaža donosi stanje i raspoloženje sa zatvorenog intenzivnog Covid odjela bolnice Dubrava na vrhuncu epidemijskog vala, 10. studenoga 2020. godine

Novinarka, urednica i voditeljica Radio Sljemena Ivana Radaljac Krušlin nagrađena je u srijedu rano ujutro brončanim mikrofonom na Festivalu u New Yorku u kategoriji dokumentarnih reportaža iz zdravstva za reportažu 'Covid bolnica Dubrava'.

Reportaža donosi stanje i raspoloženje sa zatvorenog intenzivnog Covid odjela Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu na vrhuncu epidemijskog vala, 10. studenoga 2020. godine. Radaljac Krušlin je prva radijska novinarka u Hrvatskoj koja je ušla na taj odjel, zajedno sa snimateljem Krešimirom Horvatom, a reportažu je montirao Tomislav Šamec.

'Nagrada mi strašno puno znači, posebno u vremenu kada je novinarstvo u kušnji, i kada se u svom radu susrećemo s izazovima koji nalikuju na ratno stanje. Ona mi je veliki emotivni miraz, profesionalni podstrek i velika odgovornost da dok god budem radila ljudima donosim radove koji poštuju ljudske vrijednosti i pravila struke', izjavila je Ivana Radaljac Krušlin.

Priprema, snimanje i montaža toga novinarski i psihološki iznimno zahtjevnog materijala, obavljena je u nepuna tri dana, a slušatelji Radio Sljemena i Prvog programa Hrvatskoga radija iz prve su ruke mogli osjetiti atmosferu rada i boravka u takvim, teškim i izazovnim uvjetima, kaže se u opisu kandidature. Ta potresna, ali informativna reportaža, školski je primjer vrhunskog radijskog novinarstva koji zvukom oslikava dramatičnu stvarnost, dodaje se.

Pored njujorške nagrade 'Best Radio Award', novinarka i urednica Ivana Radaljac Krušlin za istu je emisiju nagrađena međunarodnim priznanjem AVA Digital Awards u Dallasu, te HND-ovom nagradom 'Marija Jurić Zagorka' za 2020. za radijsko novinarstvo.

'Zagorkina' nagrada također naglašava rad Ivane Radaljac Krušlin za vrijeme potresa koji je pogodio Zagreb i dočekao je u novinarsko-voditeljskoj smjeni uživo, kada je unatoč stresu i neizvjesnosti trenutka ostala pribrana i posvećena objektivnom i pravodobnom informiranju.

Izvješćivanje o potresu u Zagrebu i Petrinji navodi se i kao razlog zbog kojeg joj je dodijeljenja i Večernjakova ruža u kategoriji radijska osoba godine.