'NEZADOVOLJAVAJUĆI ODNOS'

Redatelji sele nagradu za najboljeg glumca iz Pule u Vukovar, ministrica kulture: Riješit ćemo to dijalogom

11.06.2019 u 13:42

Bionic
Reading

Zbog 'nezadovoljavajućeg odnosa' s Pulskim filmskim festivalom i u dogovoru s obitelji Šovagović, Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) odlučilo je Nagradu 'Fabijan Šovagović' ne dodijeliti na tom, nego na festivalu u Vukovaru, što je iznenadilo i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja kaže da nije bilo signala s njihove strane da su nečime nezadovoljni

'DHFR već dugo upozorava na nezadovoljavajući odnos Pulskog filmskog festivala prema hrvatskim filmskim autorima, stvaraocima i profesionalcima. Umjesto da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto razmjene i razgovora o problemima, planovima i razvoju hrvatske kinematografije te njezine stručne valorizacije u europskom i svjetskom kontekstu, Pulski filmski festival je, unatoč izdašnom budžetu, slabo organizirana priredba čije vodstvo ne razumije svoju ulogu u životu hrvatskoga filma', ističu redatelji u priopćenju.

Zbog toga Društvo neće sudjelovati na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, niti u radu Festivalskoga vijeća. 'Zahvaljujemo vodstvu vukovarskog filmskog festivala koje je srdačno predložilo svečanost otvaranja svog festivala kao događaj na kojemu će se uručiti nagrada kojom hrvatski filmski redatelji tradicionalno nagrađuju glumicu ili glumca za izuzetan doprinos hrvatskoj kinematografiji', napominju.

  • +48
Svečano otvoren 65. Pula Film festival Izvor: Pixsell / Autor: Auto

Nagradu 'Fabijan Šovagović' ove je godine osvojila filmska i kazališna glumica Inge Appelt pa će se na dodjeli prikazati kratki kolaž film s insertima iz filmova u kojima je ostvarila svoje najpoznatije uloge, u režiji Jasne Zastavniković i  proizvedenog u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Ministrica kulture: Malo nas je začudila reakcija redatelja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da ih je malo začudila reakcija DHFR-a, 'pogotovo zato što nije bilo nikakvih signala s njihove strane da s nečime nisu zadovoljni', no vjeruje da će se u dijalogu sve riješiti.

'Pulski filmski festival je nacionalni, najveći festival na kojem se prikazuju i nagrađuju hrvatski filmovi. Mislim da se dobro razvija, raste broj filmova, ima stabilnu publiku, a određene prijepore koji su se pojavili između vodstva festivala i Društva redatelja treba rješavati dijalogom', ocijenila je.

  • +9
Dodjela nagrada 65. Pula Film Festivala Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'To je tradicija koju moramo čuvati, a mi se trudimo, budući da se sjednice vijeća održavaju pod predsjedanjem ministrice, odnosno državnog tajnika, da se sve te eventualne nejasnoće riješe u razgovorima', dodala je.

I filmski kritičari svoju nagradu povlače s Pulskog filmskog festivala

Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je na svojim stranicama pismo ravnateljici Pulskog filmskog festivala Gordani Restović, u kojemu ju obavještava da je članstvo odlučilo kalendarski i lokacijski izmjestiti dodjelu nagrade Oktavijan za dugometražni igrani film s Pulskog filmskog festivala.

'Tijekom gotovo tri desetljeća koliko se dodjeljuju nagrade Oktavijan, filmska se svakodnevica uvelike promijenila i HDFK je odlučio uhvatiti korak s njom. Broj filmskih kritičara koji imaju mogućnost dolaska na Pulski filmski festival iz godine u godinu se smanjuje, što u praksi znači da pretežit broj naših članova ne može sudjelovati u glasovanju jer nisu u prilici pogledati i ocijeniti naslove koji se premijerno prikazuju u Puli', stoji u pismu.

Dodaju i da se kritičarske nagrade diljem svijeta u pravilu dodjeljuju krajem ili početkom godine jer za temeljne smjernice uzimaju kalendarski okvir i činjenicu da su filmovi unutar tog okvira bili prikazivani u kinima.

'Sve navedeno su razlozi zbog kojih se Hrvatsko društvo filmskih kritičara odlučilo rekoncipirati svoje nagrade, te se u naše planove više ne uklapa da se nagrada Oktavijan za dugometražni igrani film dodjeljuje u okviru Pulskog filmskog festivala, počevši od ove godine', poručili su kritičari, zahvalivši na godinama uspješne suradnje.