izložba u rijeci

Radom 'Život nakon turizma' umjetnici predviđaju nestanak skipera i uzgoj najotpornijih vrsta

13.02.2020 u 22:59

Bionic
Reading

Petnaesto izdanje manifestacije 'Moje, tvoje, naše' počelo je u četvrtak u galeriji Filodrammatice u Rijeci, otvaranjem izložbe 'Tvoj, moj, naš Jadran'.

Manifestacija 'Moje, tvoje, naše' okuplja na izložbi i predavanjima te razgovorima stručnjake i umjetnike koji se bave aktualnim i budućim problemima Jadranskog mora i priobalja.

Na izložbi 'Tvoj, moj, naš" Jadran' radom 'Jadranska magistrala' predstavljaju se arhitekt Anton Sevšek i dizajner Damir Gamulin. Oni su istraživali Jadransku magistralu na različite načine. Skupili su novinske tekstove iz doba njezine gradnje te ih povezali prema lokacijama o kojima se pisalo s lokacijama na zemljopisnoj karti. Također, pomoću internetskog servisa Google Street View su prikupili više desetaka fotografija područja s obje strane magistrale i postavili ih na staklenim pločama kao alternativu uobičajenoj zemljopisnoj predodžbi te prometnice.

  • +6
Tvoj, moj, naš Jadran Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Dizajneri Ivica Mitrović i Oleg Šuran su rekli da u svoja dva rada gaje 'spekulativni pristup budućnosti, uz distopijski ton'. Rad 'Posljednji mediteranski skiper' govori o mogućoj prevlasti automatizacije jedrenja, pri čemu će skiperi postati suvišni, a u radu 'Život nakon turizma' razmatraju opstanak najotpornijih biljnih i životinjskih vrsta, a  to su jednostanične alge, vlasulje i salamurni račić. U laboratorijskim uvjetima proizvodili su te organizme te od vlasulja spremali jela, a na izložbi su predstavili dokumentaciju te akcije.

 Manifestacija 'Moje, tvoje, naše', završava 15. veljače, a u programu su još i predavanja Inge Tomić Koludrović, Mirka Petrića, Jelene Baste, Nevena Cukrova, Igora Ružića, MIrande Veljačić, Katerine Dude, Svena Marcelića i Dinka Peračića.  Organizator je riječka udruga Drugo more.