'A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO?'

Radnička prava i dodjela ordena Montažstroja

  • Autor: G. K.
  • Zadnja izmjena 23.12.2014 19:05
  • Objavljeno 23.12.2014 u 19:05
  • +1

Montažstroj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Barbara Šarić

Montažstroj je navršio 25 godina, a kao centralni događaj obilježavanja četvrt stoljeća djelovanja ovog umjetničkog kolektiva održan je skup 'A gdje je revolucija, stoko?'

Montažstroj je svoju obljetnicu prigodno posvetio temi koja se permanentno provlači kroz zadnju petoljetku njegova umjetničkog rada – pitanju sveobuhvatne promjene društva u kojem živimo.

Okosnica diskusije bio je grafit koji je 1995. osvanuo na zidovima studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu na kojem je ispisana poruka 'A gdje je revolucija, stoko?'. Pred prepunim auditorijem u kojem se tražila stolica više, govornici su u živoj raspravi uz participaciju publike pokušali poruku grafita postaviti u suvremeni društveno-politički kontekst.

Sučeljavanje s ovom zahtjevnom temom nije bilo usmjereno na iznalaženje nekih univerzalnih zaključaka. U raspravi su dominirale teme radničkih prava i ponovnog preuzimanja javnog dobra, uz napomenu da je izgradnja promjene dugotrajan proces čijim se rezultatima tek možemo nadati u budućnosti.

Dan prije, 21. prosinca 2014., održan je jedini za javnost zatvoreni događaj u programu obilježavanja 25 godina Montažstroja. Na tom događaju rođendan su zajednički proslavili svi suradnici Montažstrojevih projekata u posljednjih 25 godina. Od ukupno 350 suradnika, pozivu se odazvalo gotovo 200 ljudi koji su svojim radom omogućili da se ovaj društveno angažirani umjetnički projekt održi punih 25 godina.

Vrhunac svečanosti bila je dodjela ordena u obliku zaštitnog znaka Montažstroja kao simbol zahvale za svaki pojedinačni doprinos Montažstrojevu djelovanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!