PLAN ZA BIJEG

RadioTeatar Bajsić i Multimedijalna koliba posljednji ovogodišnji gosti Fonokinoteke

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 18.12.2020 18:03
  • Objavljeno 18.12.2020 u 18:03
tportal

Izvor: Kino Kinoteka / Autor: Kino Kinoteka

Posljednje ovogodišnje izdanje Fonokinoteke ugostit će u subotu, s početkom u 19.30 sati, projekte RadioTeatra Bajsić i Multimedijalne kolibe

Fonokinoteka je programska linija kina Kinoteka posvećena glazbi i zvuku. Plan za bijeg naziv je njezina posljednjeg ovogodišnjeg izdanja, u sklopu kojeg će se predstaviti tri programa koji će razigrati maštu oslanjajući se isključivo na – sluh!

Projekt je nastao u suradnji s RadioTeatrom Bajsić i Multimedijalnom kolibom, a sastoji se od tri programske cjeline: Radiowalk – kino za misli, koncerta trija Nina Bajsić te male radiofonijske izvedbe Bajsove vrpce. Umjetnička voditeljica projekta je Pavlica Bajsić Brazzoduro.

tportal

Izvor: Kino Kinoteka / Autor: Kino Kinoteka

Radiowalk: Kino za misli

Jedan od njemačkih izraza za dokumentarnu radiodramu je Kopfkino, što bi se elegantno moglo prevesti kao 'kino za misli'. Spajajući ovu ideju s radiofonijskom praksom RadioTeatra Bajsić nastala je radijska šetnja za usamljene šetače – radijski program koji slušatelima šapuće u uho, čita misli, emitira kraća radiofonska djela i pomaže da grad vidite drugim očima i ušima koketirajući pritom s Nevidljivim gradovima Itala Calvina.

Radiowalk ima i elemente izvedbe uživo: ovoga puta, to je koncert Nine Bajsić, uz glazbenu pratnju Jasmine Bojić i Vida Adama Hribara. Oni će – samo za ovu priliku – uz autorske skladbe izvoditi i pjesme iz radiodrama i filmova.

Autorica koncepta je Pavlica Bajsić Brazzoduro, a suradnici na projektu su Sven Medvešek, Dino Brazzoduro i Nenad Marić.

tportal

Izvor: Kino Kinoteka / Autor: Alan Stanković

Mala radiofonijska izvedba: Bajsove vrpce

Bajsove vrpce autorska su posveta radu Zvonimira Bajsića sastavljena od fragmenata njegovih dramskih tekstova i radiodramskih i dokumentarnih emisija. Na Bajsovim vrpcama zabilježeni su tipični junaci njegovih drama, mali ljude koji žele preko crte, koji u svojim stanovima i dvorištima traže i stvaraju prostore slobode i unutarnje pobune. Njima se suprostavlja dokumentarni materijal: grad u minutama prije spavanja, glazbenik koji se vraća s koncerta, pogrebi i rodilišta, jednom riječju – život. Povezivanjem kazališta i radija, dramskog i dokumentarnog teksta odlazi se u potragu za kazalištem autentičnog zvuka.

Redatelj teksta je Hrvoje Korbar, dramaturginja je Pavlica Bajsić Brazzoduro prema tekstu Zvonimira Bajsića, autor glazbe je Maro Market, izvođači su Sven Medvešek i Maro Market, a za zvučne zapise zadužen je Dino Brazzoduro.

Cijena ulaznice za program Plan za bijeg iznosi 20 kuna u pretprodaji i 30 kuna na dan izvedbe.

Praktične informacije

Poduzet je niz mjera kako bi se posjetiteljima i zaposlenicima omogućilo što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obvezno i za vrijeme trajanja projekcije. Cjelovit popis mjera potražite ovjde.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!