AUTORICA PRVOG SF ROMANA

Rada Borić: Zagorku treba prepoznati kao odličan brend

26.11.2009 u 11:10

Bionic
Reading

O najčitanijoj hrvatskoj književnici, prvoj ženi koja je pod spomenikom banu Jelačiću zapalila baklju i novinarki koja je svojim životom i radom rušila predrasude još uvijek se malo zna, a koliko je značajan njezin doprinos položaju žena u kulturi, politici i društvu, za tportal govore feministica Rada Borić i Zagrepčanka godine i istraživačica Zagorkinog života Slavica Jakobović Fribec

U Zagrebu, na adresi Dolac 8, nedavno je otvoren stan autorice 'Gričke vještice', u kojem će se održati treći Dani Marije Jurić Zagorke. Organizira ih Centar za ženske studije, a cilj im je revalorizirati život i rad popularne autorice. Do 30. studenoga održat će se promocije knjiga, znanstveni skup, šetnja Zagorkinim tragom po Zagrebu i okrugli stol 'Žene u politici: promjena paradigme' na kojem će se raspravljati je li Hrvatska spremna za svoju prvu predsjednicu.

Izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić za tportal istaknula je da bi hrvatska kultura Mariju Jurić Zagorku trebala prepoznati kao brend i uvrstiti je u turističku ponudu Zagreba. Tome će pridonijeti i obnovljeni Zagorkin stan, u kojem je autorica provela posljednjih dvadeset godina života, a koji će imati informativno-kulturnu ulogu kao polivalentno mjesto ženskog stvaralaštva. Zanimljivo je da je Zagorkin život, iako je riječ o najčitanijoj hrvatskoj književnici, još uvijek poprilično nepoznat javnosti.

Autoritet po pitanju Zagorke, Zagrepčanka godine, nagrađena za projekt šetnji Zagorkinim tragom, Slavica Jakobović Fribec, istaknula je jedan podatak potpuno nepoznat javnosti – Zagorka je s mladim književnicama svog doba pokrenula inicijativu za osnivanje Hrvatskog društva književnica, o čemu danas nema nikakvih informacija. Spomenimo i da će ove godine prvi put biti tiskana Zagorkina knjiga 'Crveni ocean', pročitana kao prvi hrvatski SF roman.

POGLEDAJTE VIDEO: