SLAVNI MJUZIKL

Pythonovci uskoro u Komediji

24.09.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija za novu sezonu priprema glazbenu komediju 'Spamalot Montyja Pythona' po libretu i stihovima slavnoga 'montypythonovca' Erica Idlea, a ravnatelj Komedije Niko Pavlović ističe kako je riječ o najvećem projektu u povijesti toga kazališta

Slavni mjuzikl nastao po još slavnijem filmu 'Monty Python i Sveti Gral' (1975.) nadahnut je srednjovjekovnim kronikama o kralju Arturu, u koje je Idle upleo sve čega se mogao dosjetiti. Iz te mješavine mitoloških, legendarnih i povijesnih motiva nastao je nevjerojatno smiješan i apsurdan libreto koji u najboljoj maniri Montyja Pythona pretvara glupost u umjetnost.

'To je nešto najkrupnije što smo dosad radili, izuzetno zahtjevan komad koji je bio godinama svjetski hit diljem svijeta', kazao je Pavlović u razgovoru za Hinu. Licencu nije lako dobiti, a da bi se uopće dobilo notne materijale i prava, samo u pripremu potrebno je uložiti 200 tisuća kuna prije nego što 'zabijete prvu lopatu', istaknuo je.

Mjuzikl je praizveden na Broadwayu 2005., iste godine nagrađen je nagradom Tony za mjuzikl godine, a 2006. je osvojio Grammyja za najbolju glazbu (potpisuje ju John Du Prez). Kazalište Komedija ispunilo je stroge produkcijske uvjete, koji srećom ne uključuju i scenografiju (produkcija u originalu košta 20 milijuna dolara), pa će tako i hrvatska publika priliku za uživanje u montypythonovskom humoru dobiti već 22. studenoga, za kada je zakazana premijera.

Idleovu priču o potrazi za Svetim Gralom na pozornicu Komedije postavit će Igor Mešin, dirigent je Dinko Appelt, glavnu ulogu Gospe od Jezera igrat će Renata Sabljak, dok će se u muškim glavnim ulogama pojaviti velik dio komedijina glazbeno-dramskog ansambla: Igor Mešin i Damir Lončar u alternaciji, te Ronald Žlabur, Vid Balog, Đani Stipaničev, Saša Buneta, Dražen Bratulić, Ervin Baučić i drugi.

U pravoj maniri glazbeno-scenskog kazališta, Komedija u svojem programu ima pomalo od svega, a klasični repertoar ove godine predstavlja 'Ukroćena goropadnica' Williama Shakespearea u režiji Nine Kleflin, čijom je premijerom u petak 20. rujna kazalište otvorilo sezonu. Riječ je o osuvremenjenoj verziji slavne Shakespeareove komedije, za čije je uprizorenje naručen novi prijevod koji potpisuje Andy Jelčić. Prijevod će biti ukoričen u knjigu i trebao bi izaći krajem listopada.

U novoj godini u siječnju slijedi "Splitski akvarel" Ive Tijardovića, djelo koje zagrebačka publika nije imala prilike odavno vidjeti. Režirat će ga Richard Simonelli, a zaigrat će Đani Stipaničev, Ervin Baučić, Sandra Bagarić i drugi.

U ožujku ili travnju Komedija će postaviti 'Dobrog čovjeka iz Sečuana' Bertolta Brechta, izuzetno zanimljiv tekst koji je u Komediji posljednji puta igrao 1962. Režirat će ga Ivica Kunčević.

Komediji Brecht nije stran - dosad je u tom kazalištu zaživjelo sedam različitih izvedbi Brechta, od čega tri puta "Prosjačka opera". Sa svojim je uprizorenjem "Majke Hrabrost" u režiji Krešimira Dolenčića 2006. kazalište gostovalo u Berlinu, na poziv Berliner Ensemblea, kazališta koje je Brecht utemeljio 1949. u istočnom Berlinu. "Naša je predstava odabrana među predstavama iz cijelog svijeta. Smatram to fantastičnim uspjehom naše kuće", ističe Pavlović.

Sezonu će zaokružiti novi glazbeni projekt čije autorstvo potpisuju Miro Gavran kao libretist i Darko Domitrović kao skladatelj, a kojim Kazalište Komedija želi napraviti iskorak u Europu. "Bit će to pravo malo iznenađenje: 'Byron', o životu velikoga engleskog pjesnika, kao neka naša 'europska' ponuda", pojašnjava Pavlović. S tim će projektom Komedija aplicirati za sredstva iz EU fondova.

U novoj kalendarskoj godini Komedija planira ponovno aktivirati svoju komornu scenu, na kojoj će se igrati male glazbene forme i manji dramski repertoar – svjetski popularne komedije, suvremeni komadi i slično. Također, svaki prvi utorak u mjesecu vlastiti show program imat će po jedan od Komedijinih solista sa svojim gostima. Tu je i bogat reprizni repertoar, a u godini u kojoj se obilježava 60. obljetnica smrti velikog operetnog majstora Emmericha Kalmana u programu će svakako biti "Operetni ekspres".

Za nastavak 2014. Komedija ima u planu remake poznate predstave "Kafetarija" Carla Goldonija, koja je prije 30-tak godina igrala u Dubrovniku. Zagrebačka verzija zvat će se (najvjerojatnije) "Kavana Zagreb" u autorskoj prilagodbi Hrvoja Hitreca, dok će redateljska palica pripasti Damiru Lončaru. Kako se u 2014. obilježava stotinu godina od smrti A.G. Matoša, Komedija će važnu godišnjicu obilježiti autorskim projektom Vlade Štefančića i Arsena Dedića "A.G.M. - Od gudala do pera".

Ansambl kazališta Komedije ima 175 ljudi, podijeljenih na zbor, dramu i orkestar, koji godišnje odigraju 120 glazbenih predstava. Kazalište nema kućnog redatelja, a ansambl je na takav način profiliran da igra i dramske i glazbene predstave. Kazalište koje je, kako kaže Pavlović, "nositelj popularnog glazbenog repertoara u ovom dijelu Europe" repertoar stvara kroz kombinaciju autorskih projekata koji im se sami nude, ali "uzimajući u obzir i što se radi u svijetu i naše vlastite ideje o tome što bi nas zanimalo raditi, nastavljajući također i liniju repertoara naslonjenu na tradiciju". Ravnatelj koji je već 25 godina na čelu te kuće ističe da ga ne zanima ekskluzivan teatar.

'Nas zanima teatar publike, jer mi smo kazalište svoje ulice!', poručio je Pavlović.