pad valerija gergiJeva

Putinov prijatelj i jedan od najtraženijih dirigenata na svijetu ne može više nigdje nastupati. Osim u Rusiji

01.03.2022 u 10:58

Bionic
Reading

Nakon što su ga se odrekla njujorška dvorana Carnegie Hall, otkazali su mu sve koncerte u Pariškoj filharmoniji, a danas je smijenjen i s pozicije šefa dirigenta Minhenske filharmonije

Gradonačelnik Dieter Reiter (SPD) smijenio je šefa dirigenta Minhenske filharmonije Valerija Gergijeva, piše Süddeutsche Zeitung. Naime Gergijev je ranije bio zamoljen da se jasno i nedvosmisleno ogradi od rata protiv Ukrajine - što dirigent nije učinio - pa mu je gradonačelnik odlučio uručiti otkaz.

U svojoj izjavi gradonačelnik Reiter je naveo:

'Očekivao sam da preispita i revidira svoju vrlo pozitivnu ocjenu ruskog vladara. On to, međutim, nije učinio. U trenutnoj situaciji to mogu tumačiti jedino kao jasan signal za orkestar i njegovu publiku. Hitno razdvajanje Gergijeva i filharmonije bilo je jedino što smo mogli učiniti. Sve ostalo ćemo razjasniti u najkraćem mogućem roku. Ono što već sada znamo jest da neće biti daljnjih koncerata Minhenske filharmonije pod Gergijevim vodstvom', rekao je Reiter.

Gergijev, koji je vrlo blizak ruskom šefu države Vladimiru Putinu, posljednjih tjedana je pod sve većim pritiskom zbog svoje šutnje o ratu u Ukrajini.

Jučer mu je sve koncerte otkazala i Pariška filharmonija, a Verbier Festival, ugledni festival klasične glazbe u Švicarskoj, objavio je još u ponedjeljak da je 'zatražio i prihvatio' ostavku Gergijeva na dužnost glazbenog direktora svog orkestra.

Podsjetimo, glasovita njujorška dvorana Carnegie Hall prva je objavila da je isključila ruskog dirigenta iz niza nastupa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YCSWM

Inače, Valerij Gergijev (68) glavni je ravnatelj uglednog Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu i jedan od najtraženijih dirigenata u svijetu.

Zbog prijateljstva s Putinom, kojeg poznaje od 1992., i potpore aneksiji Krima te sudjelovanja na koncertima u bombardiranoj Južnoj Osetiji i Palmiri, gdje je stao na stranu sirijske vojske, bio je u središtu mnogih polemika u zadnjih deset godina.