ŠTO ČITAŠ?

Prvi hrvatski festival knjiga u četiri grada

16.05.2012 u 12:06

Bionic
Reading

Zagrebački sajam knjiga, koji se proteklih osam godina održavao u knjižari Profil Megastore u Zagrebu, izrastao je u Prvi hrvatski festival knjiga i ove će se godine od 18. do 27. svibnja održati u četiri hrvatska grada, u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu u organizaciji tvrtke Profil Mozaik

Na Festivalu će se održati više od 80 promocija u kojima sudjeluje preko stotinu hrvatskih pisaca, kritičara i zaljubljenika u knjige.S ciljem promoviranja knjiga objavljenih u posljednjih godinu dana i osnaživanja kulture čitanja, Festival donosi presjek aktualne hrvatske i svjetske beletrističke te publicističke produkcije.

U četirima knjižarama knjižarskog lanca Profil Mozaik (Megastore, Zagreb; knjižara Korzo, Rijeka; knjižara Joker, Split i knjižara Osijek, Osijek) u kojima će se održati program, posjetitelji će moći kupiti knjige s popustom od 20 do 70 posto.

Festival se u zagrebačkom Megastoreu otvara 18. svibnja u 11 sati u režiji Krešimira Dolenčića. Vizual Festivala inspiriran je agitacijama na čitanje suvremenog umjetnika Vlade Marteka.

Prvi hrvatski festival knjiga održava se pod temom 'Što čitaš?'.

'Prilikom odabira teme zapitali smo se koga bismo voljeli čuti da govori o knjigama koje mu nešto znače', kazao je Roman Simić Bodrožić dodavši da su na to pitanje odgovor dali brojni domaći umjetnici i javne osobe, koji će svoju ljubav prema čitanju i onim posebnim knjigama u živom dijalogu podijeliti s publikom.

Tako će o tijelu u književnosti govoriti Slavenka Drakulić, Zoran Ferić i Mima Simić, o ljubavi Mani Gotovac, Arsen Dedić, Igor Mandić i Nevena Rendelli, temu braka obradit će Aleksandar Štulhofer, Rujana Jeger i Zora Subotić, dok će glad za knjigama svojim pričama o hrani poticati Veljko Barbieri, Lejla Kažinić-Kreho, Igor Mandić i Siniša Švec.

Poseban gost festivala je William Engdahl koji će predstaviti svoju knjigu 'Mitovi, laži i ratovi za naftu', 19. svibnja u Profilu. Uz svjetski poznatog publicista Engdahla govorit će vojni analitičar Igor Tabak, novinar Mislav Bago te urednik knjige Stjepan Ravić.

'U vremenu kada svijetom drmaju raznorazne krize Engdahl piše o geopolitici i aktualnim globalnim problemima čovječanstva i u krajnjoj liniji opstanku ljudske vrste u budućnosti', kazao je vlasnik izdavačke kuće Profil Daniel Žderić.

Više o programu doznajte na stranicama Festivala