NEIZVJESNA SUDBINA

Provjerite što će se događati s Malom scenom

23.08.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Vitomira Lončar, osnivačica i producentica zagrebačkog kazališta za djecu Mala scena, provela nas je kroz njihov repertoar nadolazeće sezone

Kazalište Mala scena nastavlja svojim radom ove jeseni premda mu je nakon više od 27 godina od prve izvedbe i 24 godine od službenog otvaranja sudbina i dalje neizvjesna.

Podsjetimo, osnivačica i producentica Male scene, Vitomira Lončar, na zadnjoj konferenciji za novinare istaknula je da će, ukoliko Grad Zagreb i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport ne ispune njezine zahtjeve, doći do gašenja tog kazališta, zbog smanjenja sredstava, kao i odluka o povećanju cijene najma prostora na adresi Medveščak 2. Smatra da je to rezultat njenih obračuna s vladajućim strukturama.

'Pregovori s Gradom Zagrebom, odnosno s pročelnikom Gradskog ureda za kulturu Ivicom Lovrićem, nastavljaju se u utorak, 27. kolovoza u 10 sati te se, usprkos svemu, nadam da će se naša kvaliteta prepoznati i prestati kažnjavati naša različitost', kazala nam je Vitomira Lončar i objasnila što će se događati s repertoarom Male scene u nadolazećoj kazališnoj sezoni.

Jesen započinje iznimno zanimljivom predstavom 'Šaljivo čudovište' japanskog autora Asaya Fujite koju režira mlada Ana Prolić, a kao diplomski ispit producira Vedrana Reberšak. Glavne uloge u predstavi igraju mladi glumci odabrani na audiciji Petar Cvirn i Ivan Vukelić, a po prvi puta u jednoj profesionalnoj kazališnoj produkciji igra slijepa glumica, sjajna Dajana Biondić. Svečana izvedba je već 12. rujna.

Odmah početkom listopada održat će se audicija za međunarodni projekt 'Sudbinske priče' koju Mala scena radi u suradnji s partnerima iz Danske, Švedske i Norveške, a čija će premijera biti u gradu Landskrona, u Švedskoj, 25. listopada 2014. godine.

Nakon toga slijede audicije za predstavu 'Godišnja doba' u režiji Ivice Šimića (za djecu od tri do 10 godina) koja će premijeru imati 9. siječnja 2014.

Održat će se i nova premijera za male bebe, od 1,5 do pet godina, predstava 'Priča o zvuku' koju režiraju Nora Krstulović i Vedran Peternel u suradnji s kolektivom Skroz. Premijera ove predstave bit će 13. veljače 2014.

'Nakon velikog uspjeha opere 'Figarov pir' koju smo radili u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu, klasa profesorice Cynthie Hansell Bakić, odlučili smo se za još jednu opernu predstavu koja će biti premijerno izvedena u travnju 2014. godine', kazala je Lončar.

U međuvremenu svakog vikenda igra po pet ili šest izvedaba u slobodnoj prodaji, a predstava 'Iglica' u prosincu će se pridružiti Svetom Nikoli i Djedu Mrazu.

Lončar je najavila kako će u svojoj biblioteci objaviti i novu knjigu: 'Slamka spasa – Druga knjiga', koja će na jednom mjestu sakupiti tekstove koje je objavljivala na blogu Slamka spasa od svibnja 2012. do kolovoza 2013. godine.

'Mala scena će sudjelovati i na festivalima na Kosovu, Rijeci te Čakovcu. Jedino smo kazalište koje je prošlo na trogodišnjem financiranju Ministarstva kulture pa ćemo i dalje uz njihovu pomoć putovati i igrati predstave na područjima gdje djeca nemaju često prilike vidjeti kazalište. Ukratko, kad vidite naš program i na koliko poslova radi samo četvero zaposlenika i četrdesetak vanjskih suradnika, jasno je koliko bi Grad Zagreb izgubio da s njegove kazališne i općenito kulturne karte nestane Mala scena', zaključila je Vitomira Lončar