FIRENCA

Pronađena kripta Mona Lise

13.05.2011 u 21:15

Bionic
Reading

Nakon dva tjedna u napuštenom ženskom samostanu Svete Uršule u Firenci stručnjaci su koristeći stare karte i radar uspjeli pronaći kriptu Lise Gherardini del Giocondo za koju se vjeruje da je prije 500 godina pozirala Da Vinciju za sliku 'Mona Lisa'

Stručnjaci su naišli na dvije kripte.

'Jedna kripta je starija, a mi vjerujemo da je jedna od njih zasigurno ona Lise Gherardini', rekao je profesor Silvano Vinceti koji vodi iskopavanje u Firenci.

Dodao je da će im sigurno trebati nekoliko dana da dođu do grobnice žene za koju se vjeruje da je bila model Da Vinciju.

Vrijedni pronalazak je prokomentirala i Natalia Gucciardini Strozzi, potomak Gherardinijevih.

'Prvo sam mislila da je bolje da ostave moje pretke da počivaju u miru. No sad sam uvjerena da će prof. Vinceti i njegov tim doći do mnogih zanimljivih činjenica', rekla je.

Lisa Gherardini, koja je rođena 1479, a umrla je 15. srpnja 1542. godine, bila je žena bogatog trgovca svilom Francesca del Gioconda, a u Italiji je 'Mona Lisa' poznata kao 'La Gioconda'.

Povjesničari umjetnosti nadaju se da će uspjeti identificirati Lisine posmrtne ostatke te iz njih uzeti DNK kako bi uz pomoć eventualno pronađenih kostiju lubanje pokušali rekonstruirati njezino lice. Prof. Vinceti kaže kako će se Lisin DNK usporediti s posmrtnim ostacima u dvjema drugim crkvama u Firenci, gdje je pokopano njezinih dvoje djece.