U TEKSAŠKOM SKLADIŠTU

Pronađen izgubljeni roman nobelovke Pearl Buck

25.05.2013 u 10:12

Bionic
Reading

U skladištu u Teksasu pronađen je primjerak nikad objavljenog romana Pearl Buck, prve Amerikanke koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Dosad nepoznati rukopis bit će prvi put objavljen najesen u nakladi Open Roada

Četrdeset godina nakon što je napisan, u posljednjim mjesecima njezina života, konačno će najesen ove godine biti objavljen roman nobelovke Pearl Buck 'The Eternal Wonder'. Rukopis je slučajno pronađen u teksaškom skladištu te za malu novčanu nagradu dostavljen nasljednicima Pearl Buck, koji su preko njezina nakladnika odlučili objaviti posljednje što je napisala, i to dok je bolovala od raka.

Intervju s Pearl Buck iz 1966. godine

Vijest je objavio spisateljičin sin Edgar Wright koji se brine o majčinoj literarnoj ostavštini, prve Amerikanke koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost 1938. Tijekom dugogodišnje karijere, ova je spisateljica napisala desetke romana, od kojih su mnogi radnjom bili smješteni u Aziju, gdje je kao djevojčica dospjela s ocem koji je bio prezbiterijanski svećenik.

Buck je najveći književni uspjeh postigla svojim drugim romanom 'Dobra zemlja' iz 1931., koji je bio nevjerojatan bestseler u SAD-u, a na suosjećajan način opisivao je životne muke kineskih seljaka.

Pronađeni se rukopis pak bavi 'životnom pričom lika po imenu Randolp Colfax, iznimno nadarenog mladića koji putuje od Amerike preko Pariza pa do Korejskog poluotoka, gdje pronalazi ljubav svog života'.