Naklada Semafora

Promocija romana Snježane Babić Višnjić 'Kako sam naučio abecedu'

25.01.2023 u 21:04

Bionic
Reading

U subotu 28. siječnja 2023. (subota), od 11 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića promovira se novi majstorski roman Snježane Babić Višnjić 'Kako sam naučio abecedu'

Naklada Semafora ponosno predstavlja roman 'Kako sam naučio abecedu'. Kroz priču o majstorima i majstorima, pa opet majstorima vodit će nakladnica, autorica, a odabrane dijelove romana interpretirat će dramska umjetnica Ana Ćapalija, stoji u najavi.

Tradicionalna Semaforina nagradna igra kao i uvijek zajamčena jest, a moguće je i uhvatiti autorske primjerke po povoljnim novčićima i uz potpis autorice. Ne propuštajte ovu izuzetnu majstorsku promociju! 28. siječnja od 11 sati, špica knjiga, knjižnica i čitaonica 'Bogdan Ogrizović' Cvjetni plac. Dobro došli!!!

O knjizi: Obitelj Novoselić s dvoje djece tipična je mlada obitelj koja odluči adaptacijom stare kuće stvoriti si prostor za život. Puni optimizma započinju adaptaciju, veseleći se kako će za dva, tri mjeseca imati svoju kuću. No to je samo početak, majstori počinju dolaziti i odlaziti a ne obave baš posao kako je dogovoreno. Započnu raditi pa odu na drugo gradilište, a usred kuće ostave alate i rupe koje otežavaju život obitelji. Prva adaptacija nekako i prođe, ali dolazak drugog djeteta navede roditelje da odluče dodati jednu sobu, što ponovno pokrene niz situacija s kojima se moraju nositi.

Sinu Jakovu, iz čije perspektive pratimo događaje, tako gradilište postaje omiljeno igralište, a prateći tatu dok komunicira s majstorima i dok sam nešto radi otkrije se da Jakovu jako dobro ide matematika tako da upravo on često spasi tatu od bruke pred majstorima. Sve te situacije postaju svojevrsna Jakobova učionica i on tu pomalo nauči abecedu i mnoge pojmove vezane uz gradnju koje tumači na svoj djetinji način, ali sadrže mnoge životne pouke ...

O spisateljici:

Rođena je 1969. godine u Zagrebu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Kroatistiku i južnoslavenske filologije. Danas na istom fakultetu završava doktorski studiji temom Komički mehanizmi kao sredstvo društvene kritike u političkim groteskama 1970-ih. Gotovo tri desetljeća provela je u najvećim hrvatskim novinarskim kućama na poslovima lektorice, novinarke i urednice. Autorica je brojnih romana za djecu i mlade: 'Upomoć, mama se smanjila” (2003.), 'Janko među dinićima' (2004.), 'Kika i tajna uklete kuće' (2011.) i drugih. 'Mali krapinski pračovjek Babu" (2012.) nagrađen je nagradom 'Mate Lovrak' kao roman godine za djecu, 'Krugovi na vodi' (2015.) nagradom Grigor Vitez, a slikovnica 'Park u oblacima' (2020.) nagradom Ovca u kutiji. Naslovi 'Puhni u jedra' (2014.), 'Franjo ili potraga za srećom' (2017.), 'Andautonac' (2015.), 'Povratak u Andautoniju' (2020), 'Suze boga Marsa” (2018.) bili su u užem izboru za nagradu 'Grigor Vitez', odnosno 'Anto Gardaš'. Napisala je i dvije stotine priče za djecu koje su objavljene u dvjema zbirkama 'Šešir od snova' (2016.; 2017.).

Hrvatski audiovizualni centar sufinancirao je razvoj scenarija prema motivima tih priča, a autorica je pokrenula i projekt Oživjele priče - kanal na YouTubeu Crobook – u sklopu kojeg čita i interpretira te svoje priče na mjestu gdje su nastale. Dobila je stipendiju Ministarstva kulture za roman za djecu 'Povratak u Andautoniju', te stimulacije za posebna postignuća u književnom stvaralaštvu za romane 'Krapinski pračovjek Babu' i 'Povratak u Andautoniju'. Do sada je napisala 14 drama ('Priča se nastavlja' (1991.), 'Sofija' (1992.), 'Nestali' (1999.), 'Kamenčić želja' (2000.), 'Lopovi' (2001), 'Žena koja nikad nije plakala' (2005.)...). U kazalištu je debitirala je 1990. godine dramom 'Priča se nastavlja' (1991.) o neobičnom ljubavnom trokutu u Teatru ITD u režiji Petra Vujačića. Kratka priča 'Suza' (2001.) inspirirala je predstavu u Gradskom kazalištu u Požegi, gdje je održana i premijera njezine komedije 'Posljednja pustolovina gospodina tutora' (2003.) u režiji Helene Buljan. A na Hrvatskom radiju premijerno su izvedene drame 'Kamenčić želja' (2003.) i 'Nestali' (2002.). U travnju je u kazalištu Velika Gorica 2021. premijerno izvedena njezina komedija

'Stambeno pitanje' u režiji Ivana Lea Lema, a kazališni amateri postavili su u Zaboku 2022. njezinu komediju 'Otmica'. Piše i poeziju i kratke priče. Priče za odrasle objavljene su u književnim časopisima, po mnogim zbornicima, čitane na 3. programu Hrvatskog radija i skupljene u zbirci 'Let nad staklenim stolom' te nagrađivane na natječajima za kratku priču ('Zlatko Tomičić' 2021. i 2022., 'Stjepko Težak' 2021.). Autorica je i romana za odrasle ”Kocke od maka” (2019.) za koji je dobila stipendiju Ministarstva kulture. Posebno je ponosna na svoj prvi roman za mlade ”No Name – Klinci s Ranžirnog” (2022.), nastao prema istinitim događajima i inspiriran stvarnim likovima. Predsjednica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade gdje je i urednica tiskanih izdanja, članica Društva hrvatskih književnika gdje je uređivala časopis Književnost i dijete. Vodi radionice pisanja u CeKaPe-u, te predaje na sveučilištu Vern.