u izdanju naklade Semafora

Promocija knjige Snježane Babić Višnjić: Roman za sve koji su se ikad osjećali neshvaćeno

27.05.2022 u 12:47

Bionic
Reading

U petak, je u knjižnici Bogdana Ogrizovića promoviran roman za mlade 'NO NAME /Klinci s Ranžirnog' autorice Snježane Babić Višnjić u izdanju naklade Semafora. Urednica Naklade Semafora Silvija Šesto, ujedno i moderatorica promocije, istaknula je važnost i iznimnost romana koji se predstavlja

U jeku žive produkcije slikovnica i inih knjiga za djecu, roman 'No Name' jedna je od rijetkih koji se obraća tinejdžerskoj populaciji, onima koji najmanje čitaju i onima koji su pod najvećim pritiscima. Autorica, nagrađivana spisateljica mnogih romana za djecu i mlade, te dramatičarka, istaknula je kako je roman iznikao iz života, iz stvarnih situacija, a ona ga je samo zapisala, stoji u priopćenju.

Naime, 'No name', ili kraće NN, naziv je glazbenog benda mladih nadarenih srednjoškolaca, polaznika podjednako imaginarne koliko i stvarne umjetničke srednje škole. Dan u kojem ih upoznajemo, Kris, Miha i Jakov pripremaju se za svoju prvu svirku uživo u jednom manjem zagrebačkom klubu, uz potporu frendica i pratećih vokala Rebeke, Mije i Nine. Napetosti zbog treme i želje za uspjehom prelamaju se s njihovim svakodnevnim borbama s vlastitim demonima anksioznosti, pomanjkanja samopouzdanja, nesigurnosti, ali i bulimije i ovisnosti, što doživljava vrhunac u neočekivano posjećenom nastupu , ali i prijateljičinoj smrti čiju nadnaravnu prisutnost svi osjete intenzivnije nego za njezina života koji je provela u sjeni svih njih…

Priča je to, istaknula je Babić Višnjić, posvećena svim onim mladima koje su u najranijoj dobi nepravedno etiketirali kao 'lijene, neaktivne, problematične'pa odrastaju na marginama, u sjenama, ne prepoznajući se u onome što se i kako se o mladima govori u medijima, kako ih se opisuje, kako oni samo sebe opisuju.

Odabrane dijelove romana nadahnuto je interpretirala dramska umjetnica Svetlana Patafta, a gitarist Filip Gal izveo je nekoliko glazbenih brojeva.