9. - 12. kolovoza

Projekcijom filma 'Hotel Pula' otvoren 9. Brač Film Festival

10.08.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Projekcijom drame 'Hotel Pula' redatelja Andreja Korovljeva i producentice Dijane Cetina Mlađenović, sinoć je svečano otvoreno 9. izdanje Brač Film Festivala

U Ljetnom kinu u Supetru publika je pod zvjezdanim nebom napeto pratila emotivnu pulsku priču o nemogućoj ljubavi maturantice Une i izbjeglice Mahira te je nagradila dugotrajnim pljeskom.

Nakon projekcije u Ljetnom kinu publici su se predstavili redatelj Andrej Korovljev, s kojim smo nedavno razgovarali, i producentica Dijana Cetina Mlađenović.

'Kada sam bio mali, od moje prve do pete godine, s obitelji sam živio u Splitu, na dvanaestom katu nebodera s kojeg je pucao pogled na more i otok Brač, baš kao što u filmu Unin balkon gleda na 'Hotel Pulu'. Zato mi je srce bilo posebno ispunjeno kada sam vidio krcato supetarsko Ljetno kino i doživio emotivnu reakciju publike', kazao je redatelj Korovljev nakon projekcije svojeg debitantskog dugometražnog igranog filma.

'Hotel Pula' premijerno je prikazan u srpnju na 70. Pulskom filmskom festivalu, gdje je od publike dobio vrlo visoku ocjenu 4.6.

'Zanimljivo je i uzbudljivo pulski film po prvi puta prikazati izvan Pule i Istre i osjećati puls publike. Nadamo se da će film pobuditi emociju i pijetet u prepoznavanju tako univerzalnih tema kao što su ljubav i (ne)prihvaćanje', kazala je producentica Dijana Cetina Mlađenović.

Brač Film Festival međunarodni je festival igranog filma za debitante i mlade filmaše iz Europe i mediteranskih zemalja. Ove se godine održava od 9. do 12. kolovoza u Supetru, a u bogatom programu izdvaja se gostovanje oskarovca Sir Christophera Hamptona, koji je pozlaćenim kipićem nagrađen za scenarije filmova 'Opasne veze' i 'Otac'.

Film 'Hotel Pula', snimljen prema motivima romana 'Pula' Vladimira Stojsavljevića, emotivna je drama čija se priča događa 1995. u Puli. Tamo u Hotelu Pula već neko vrijeme živi 38-godišnji Mahir (Ermin Bravo), izbjeglica iz Bosne, čiji su dani jednolični i prazni, sve dok jedne tople ljetne noći prvi put ne ugleda Unu (Nika Grbelja), mladu Puljanku. Taj iznenadni susret pobudit će u njemu nadu za novi početak.

Glavne uloge u filmu imaju eminentni sarajevski glumac Ermin Bravo i debitantica Nika Grbelja, dok su u ostatku glumačke ekipe Petra B. Blašković, Nika Ivančić, Maja Izetbegović, Lav Novosel, Pavao Novak, Rok Juričić, Luka Juričić, Romina Vitasović Lučić, Antonio Scarpa, Zoran Đorđević i Tino Trkulja. Direktor fotografije filma je Stanko Herceg, scenarist Ivan Turković Krnjak, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Desanka Janković, majstorica maske Snježana Gorup, montažerka Ivana Fumić, dizajner zvuka Bojan Kondres, a skladatelj Dalibor Grubačević.

Film je nastao u produkciji pulske produkcijske kuće Kinematograf te producentice Dijane Cetina Mlađenović te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, Turističke zajednice grada Pule, Istarske županije i fonda RE-ACT.

Nakon Brača, film 'Hotel Pula' bit će prikazan i na Sarajevo Film Festivalu, a 31. kolovoza kreće u redovitu kino distribuciju.

Izvor: Društvene mreže