GOST SUBVERSIVEA

Pročitajte ulomak iz nove knjige Antonija Negrija

19.05.2011 u 12:32

Bionic
Reading

U knjizi 'Zbogom, gospodine Socijalizam' Antonio Negri, jedan od vodećih suvremenih ljevičara i gost ovogodišnjeg Subversive Film Festivala, daje analizu globalnih zbivanja i svoje prognoze o budućnosti ljevice u doba neoliberalizma. Tportal u suradnji s izdavačem V.B.Z-om donosi ulomak knjige

Knjiga je sastavljena od razgovora što ih je s Negrijem vodio filozof Raf Scelsi, a forma dijaloga daje joj izuzetnu protočnost. Na postavljena pitanja – vrijeme poslije Hladnog rata i pada boljševičkog tipa ljevice, doba ratova, globalizma i neoliberalizma, promašaja socijaldemokracije – Negri britko i nadahnuto nudi odgovore ne samo o perspektivama nove ljevice nego i o društvenoj transformaciji koja je danas moguća možda i više nego ikada ranije.

Nakon razmatranja o povijesti ljevice od 1989. do stvaranja zapatističkog pokreta, Negri govori o potrebi antiglobalističkih pokreta, a jednako tako o tehničkim i tehnološkim tekovinama suvremenosti koje im itekako idu na ruku i pokazuje da je nova ljevica spremna suočiti se s problemima suvremenosti novim programom, a prvenstveno novom strategijom.

Negrijeva promišljanja temelje se na marksizmu, ali, za razliku od starih marksista, on se ne poziva na prošlost, već je 'nastanjen' u današnjem vremenu. Navješćujući sumrak socijaldemokracije, Negri snažno brani mogućnosti društvene transformacije i mogli bismo reći da je Slavoj Žižek u pravu kad ga naziva 'guruom postmoderne ljevice'.

PROČITAJTE ULOMAK!